Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat je waarschijnlijk niét zag tijdens de speech van May

5 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
may-uitgelicht
De speech van Theresa May, woensdag op haar partijcongres, had haar grote post-Brexit-optreden moeten worden. Ware het niet dat het podium uit elkaar viel, een grappenmaker haar een ontslagbrief aanreikte en ze een hoestbui kreeg. Maar de oplettende Brit viel nog iets op: de armband van May.  
May droeg een armband bestaande uit portretten van Frida Kahlo, een Mexicaanse kunstschilder, maar belangrijker nog: een beroemde communist en feminist. Ze was goed bevriend met de marxist Leon Trotsky, met wie ze volgens geruchten een affaire had.
Kahlo overleed 1954 en werd opgebaard onder de communistenvlag. Na haar dood werd ze een icoon voor feministische bewegingen en voor minderheden binnen de LHBT-gemeenschap.
Wat doet May met zo’n marxistenarmband op een bijeenkomst van de Conservatieven? De Britse media speculeren erop los. The Guardian denkt dat May zich slechts bewust is van ‘de herleving van het icoon Kahlo in de culturele wereld’. The Telegraph doet er een schepje bovenop : ‘Wil mevrouw May de ‘ondeugende jongens’ in haar partij doen begrijpen dat ze een onafhankelijke vrouw is en en hen niet nodig heeft?’ 
Was Theresa May's Frida Kahlo bracelet a political statement? https://t.co/w9T24zdKfy

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA