Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat je moet weten over de 4 grootste Franse presidentskandidaten

  •  
10-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
franse verkiezingen
In Frankrijk breekt vandaag de campagnetijd aan. Tijdens twee stemrondes, eind april en begin mei, kiezen de Fransen een nieuwe president. Wij presenteren de vier grote kanshebbers, op basis van de laatste peilingen.
De rechtse populiste
Marine Le Pen (48) voert de extreemrechtse partij Front National aan en is de dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen. Front National strijdt onder meer voor een immigratiestop, een zerotolerancebeleid op het gebied van veiligheid en het vertrek van Frankrijk uit de Europese Unie. Haar partij wordt vaak in één adem genoemd met rechtspopulistische partijen als Vlaams Belang, Alternative für Deutschland, de Britse UKIP, de Oostenrijkse FPÖ en onze eigen PVV.
macron
De anti-Le Pen
Emmanuel Macron (39) is een voormalig ambtenaar, bankier en diende als socialistische minister van Economische Zaken onder oud-president François Hollande. Macron richtte in 2016 de progressieve politieke beweging En Marche! (Voorwaarts!) op. Hij is pro-Europees, heeft een liberaal-economische agenda en wordt beschouwd als de man die de extreemrechtse opmars in Frankrijk — en dus de winst van Marine Le Pen — kan stuiten.
fillon
De Franse Thatcher
François Fillon (63) was premier onder president Nicolas Sarkozy. Hij is een conservatief en leider van de gevestigde centrumrechtse partij Les Républicains . Fillon streeft strenge economische hervormingen na, zoals een verhoging van de pensioenleeftijd en het verdwijnen van een half miljoen ambtenarenfuncties. In de media wordt hij geregeld vergelijken met Margaret Thatcher.
melenchon
Le Bernie Sanders d’Europe
Jean-Luc Mélenchon (65) komt uit voor de radicaal-linkse La France insoumise (Frankrijk Ongebogen). Hij was minister van Beroepsonderwijs onder president Jacques Chirac, en doet dit jaar opnieuw een gooi naar het presidentschap. In 2012 eindigde hij als vierde. Mélechon beoogt een nieuw ecologisch beleid en een progressief belastingstelsel, en is fel tegenstander van de handelsakkoorden CETA en TTIP.
Meer politiek check je hier.