Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Wat als er daadwerkelijk een oorlog komt in Korea?

9 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oorlog Zuid-Korea en Noord-Korea
Noord-Korea zegt dat hun ultieme doel is om het gehele Koreaanse schiereiland te herenigen en onder controle te brengen van de familie Kim, iets dat onmogelijk is om voor elkaar te krijgen met Amerikaanse troepen, die al gestationeerd zijn in Zuid-Korea en Washington dat bereid is oorlog te voeren tegen Noord-Korea, wanneer het regime Zuid-Korea zou binnendringen en aanvallen. Maar wat nou als Noord-Korea het toch doet? VOX zocht het uit.
Wanneer Kim Jong-un daadwerkelijk wil proberen het noorden en het zuiden te herenigen, moet hij op de een of andere manier proberen de bondgenootschap tussen de Verenigde Staten (VS) en Zuid-Korea te verbreken. Als de VS niet langer bereid is Seoul te verdedigen, dan is Zuid-Korea - dat geen nucleaire wapens bezit - een stuk gemakkelijker binnen te vallen en te verslaan. Maar hoe zou Noord-Korea het bondgenootschap kunnen breken? Hoe moet je de VS ervan overtuigen niet naar Zuid-Korea te komen om het land te verdedigen in het geval van oorlog?
Op een geloofwaardige manier kunnen dreigen New York of Washington te vernietigen, helpt zeker. Kim kan Amerikaanse leiders nu dwingen te overwegen of het echt de moeite waard is om een mogelijke nucleaire aanval op het Amerikaanse vasteland te riskeren, alleen maar om Zuid-Korea te beschermen tegen een Noord-Koreaanse aanval. 
Daarom is het zo'n game changer  geweest toen Noord-Korea beweerde intercontinentale ballistische raketten te hebben ontwikkeld die in staat zijn de Amerikaanse westkust te bereiken, met daarop een nucleaire kernkop. Met deze veronderstelde mogelijkheid, zou Noord-Korea de Amerikanen kunnen dreigen een grote Amerikaanse stad te vernietigen. Zou Trump bereid zijn om San Francisco te ruilen voor Seoul?
Als Kim Jong-un besluit dat het antwoord op die vraag "nee" is, dan zou het gebruik van nucleaire wapens tegen Zuid-Korea niet langer gek of suïcidaal lijken. Dan begint zo'n idee rationeel te lijken. En dan zou Seoul het eerste kind van de rekening worden, met desastreuze gevolgen.
In deze video van VOX wordt gefilosofeerd over de vraag wat er zou gebeuren wanneer Noord-Korea daadwerkelijk over zou gaan tot een oorlog met Zuid-Korea. De gevolgen zijn niet zo erg als je denkt. Ze zijn veel erger:

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA