Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waarschuwing op waarschuwing tegen de controversiële Netflix-serie 13 Reasons Why

28 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
13 reasons why
Het concept van de Netflix-serie 13 Reasons Why is eenvoudig: hoofdpersoon Hannah, een Amerikaanse tiener, pleegt zelfmoord en laat dertien cassettebandjes achter voor de mensen die daaraan schuldig zijn. In dertien afleveringen — die je op Netflix in een halve dag kunt persen — volgt de kijker Hannah naar haar zelfgekozen dood. Door de populariteit van 13 Reasons Why is de controverse groot. De ene waarschuwing volgt op de ander.
Nieuw-Zeeland kampt met het hoogste percentage tienerzelfmoorden van alle 35 OECD-landen, volgens officiële cijfers uit 2013. Uit angst voor copycatgedrag heeft het Nieuw-Zeelands classificatie-instituut de serie sinds donderdag verboden voor kijkers jonger dan 18 jaar, tenzij er een volwassene meekijkt.
Een Australische stichting voor geestelijke welzijn van jongeren, Headspace, waarschuwde deze maand al voor de plastische beelden in 13 Reasons Why , waarin de zelfmoord van Hannah wordt ongecensureerd uitgebeeld. Het aantal telefoontjes bij Headspace zou flink zijn toegenomen sinds de serie te zien was op de Australische Netflix.
Ook de Amerikaanse beroepsvereniging van schoolpsychologen gaf een heldere waarschuwing af: ‘Onderzoek toont aan dat blootstelling aan andermans zelfmoord, of een te plastisch of sensationele weergave van sterfte, een reden kan zijn dat jongeren met geestelijke problemen zelfmoord overwegen of een zelfmoordpoging ondernemen.’
Buiten de gezondheidszorg en wetenschap klinken eveneens alarmerende signalen. Molly Kate Cline, pleitbezorger tegen suïcide, vreest in het tijdschrift Teen Vogue voor het besmettelijke effect van zelfmoord. Een tweede seizoen is overigens al in de maak.
Paris Jackson, de dochter van The King op Pop, sluit aan in de rij. Jackson (19) vocht zelf tegen een depressie en deed drie zelfmoordpogingen. Op haar Instagram-account bejubelde ze de serie, maar drukt ze haar volgers eveneens iets op het hart: “ It may put you in a dark place. if you are struggling please don’t watch it .”
paris
Meer lezen over gezondheid? Klik hier!

Meer over:

,