Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Waarom president Macron zo uitzonderlijk impopulair is

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
macron
Met een meerderheid van 66 procent won wonderboy Emmanuel Macron in mei de Franse presidentsverkiezingen. Met zijn partij Republique En Marche! walste de aloude partijen plat, en liet hij zich — borst vooruit, een mooie dame aan de arm, het Europese volkslied op de achtergrond — inaugureren tot 25e president van Frankrijk. Maar na drie maanden is er van zijn oorspronkelijke populariteit weinig over.
The Huffington Post en CNews hielden een opiniepeiling en constateren dat Macron op een relatief dieptepunt verkeert. (De peiling, in het Frans, is hier in te zien.)
In de afgelopen maand zakte Macrons populariteit (het aantal Fransen dat hem goedkeurt als president) van 43 procent naar 36 procent. Voorganger François Hollande werd op hetzelfde punt in zíjn presidentschap door 56 procent van de Fransen goedgekeurd als president; Nicolas Sarkozy door 66 procent. Alleen Jacques Chirac was in 1996 minder geliefd na drie maanden presidentschap.
Macron maakte zich in binnen- en buitenland geliefd door president Trump en plein public met zijn eigen wapen te bestrijden: een onnodig ferme handdruk.
Macron herhaalde die truc bij die andere hanige president, Vladimir Poetin, maar inmiddels zijn de wittebroodsweken voorbij. Een aantal verklaringen voor de dalende populariteit, volgens diverse kenners in de media:

1. Moeder aller hervormingen

Eind juni loodste Macron een wetsvoorstel door het parlement, dat zijn minister van Financiën ‘de moeder aller hervormingen’ noemt. Macron wil met zijn arbeidswet de positie van werkgevers versterken en de invloed van vakbonden inperken. Soepeler ontslagrecht, af van de strakke cao, en meer zeggenschap voor de branches. Deze beloofde flexibilisering van de Franse arbeidsmarkt leidde ertoe dat vakbonden op hebben geroepen tot grote protesten in september.

2. Defensie-bezuiniging

Macron wil 850 miljoen euro bezuinigen op Defensie, een onderdeel van zijn plan om het Franse begrotingstekort fors terug te dringen. Die bezuiniging is zo’n 2,5 procent van het hele Defensie-budget. De hoogste officier van de Franse strijdkrachten, generaal Pierre de Villiers, stapte als gevolg daarvan woedend op.

3. Vijandig

De president geeft nog maar amper interviews aan de Franse media. Bovendien zegde hij de traditionele persconferentie op 14 juli af, de Franse nationale feestdag. Door de pers wordt hij beschuldigd van vijandigheid.

4. Premier Dame

Emmanuel Macron wil zijn vrouw Brigitte verheffen tot wat de Amerikanen kennen als de First Lady. Een Premier Dame, al kennen de Fransen zo iemand helemaal niet. Macron wil zijn vrouw een eigen kantoor en eigen personeel geven in het Élysée om haar nieuwe taken te kunnen vervullen. Meer dan 270.000 Fransen tekenden inmiddels een petitie tegen dit voorstel, dat een ‘veramerikanisering’ van de Franse politiek wordt genoemd.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.