Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waarom het succes van Black Panther zo belangrijk is

17 feb 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Black Panther
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de film Black Panther draait in de bioscopen en dat hij nu al, wereldwijd, een ongelofelijke hit is (hij wordt geprezen door alle kranten). Dat is belangrijk en uniek, want de film heeft een grotendeels zwarte cast en crew. 
Black Panther is al 50 jaar lang één van de Avengers, afkomstig uit de Marvel Comics, maar nu pas op het witte doek gebracht door Marvel Studio's. Het productiehuis dat samen met Disney verantwoordelijk is voor alle andere op de Marvel Comic's gebaseerde superheldenfilms, zoals die van Spider-Man, Wonder Woman, Iron Man en de Hulk. 
Als je al die films langsgaat dan valt snel op dat het voor het eerst is dat zwarte Afrikaanse superhelden op een voetstuk worden gezet. Daarnaast krijgt het continent Afrika ook een belangrijke rol in Black Panther, iets dat zeldzaam is in Hollywood. De verfilming van Black Panther wordt dan ook gezien als een belangrijk moment voor de emancipatie van zwarte jongens en meisjes.
En dat is hard nodig. Zeker Hollywood, waar maar weinig kleur te zien is, laat deze video van Vox zien.
De laatste jaren hebben vrouwen en gekleurde mensen een steeds groter aandeel gekregen binnen de filmwereld, maar nog steeds in de eerste plaats als side-kick en ondersteunende personages. Superhelden zijn altijd rolmodellen voor de gehele mensheid geweest, maar op het witte doek zijn ze nooit een afspiegeling van ons allemaal geweest. Dankzij Black Panther wordt duidelijk dat alles mogelijk is voor iedereen, dat helden, koningen en legendes overal vandaan kunnen komen.

Black Panther speelt zich af in een fictief Afrikaans koninkrijk genaamd 'Wakanda'. Een  technologisch hoogontwikkelde maatschappij, met dank aan de grondstof vibranium. Wakanda is een trots, nooit gekoloniseerd land dat zijn rijkdom uit angst voor rooftochten en oorlog altijd verborgen heeft gehouden. Die geheimhouding komt in de film onder druk te staan. Zie hieronder de trailer:

Black Panther is hoe dan ook een grote overwinning voor diversiteit binnen de Amerikaanse filmwereld. De film verdient in Nederland ook een groot publiek, aangezien in ons land op dat terrein ook nog voldoende stappen te zetten zijn. Twee jaar geleden voerde we daar bij Pauw al een discussie over. Die is hieronder terug te kijken:Meer over:

, , , ,