Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waarom een eetstoornis geen mannenkwaal is

  •  
14-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eetstoornis
Een eetstoornis wordt nog altijd voornamelijk als vrouwenkwaal gezien. Onderzoek van de Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) and Care Excellence toont echter aan dat zo’n 25 procent van mensen die lijden aan een eetstoornis mannelijk is. En volgens de NHS is het aantal mannen dat met een eetstoornis werd opgenomen in het ziekenhuis in zes jaar tijd met 70 procent toegenomen.
Beat is een Britse goededoelenorganisatie die mensen met een eetstoornis ondersteunt. Een exact cijfer van het aantal mannen met een eetstoornis in Engeland is lastig te bepalen, meldt de organisatie. Dat schrijft Beat toe aan het taboe dat er onder jongens en mannen zou heersen rondom eetstoornissen. Mannen zouden moeilijk over het onderwerp praten.

Stigma

‘Er kleeft nog altijd een groot stigma aan eetstoornissen bij mannen. Een eetstoornis wordt gezien als een stoornis die voor kan komen bij vrouwen, maar niet bij jongens. We zien wel meer jongens langskomen, maar niet zoveel als zou moeten,’ zegt psychiater Sandeep Ranote namens de NHS in de Britse krant  The Guardian .
Een andere psychiater, Darren Cutinha, onderscheidt in dezelfde krant twee zaken die ten grondslag zouden liggen aan die stilte van jongens en mannen met een eetstoornis. ‘De eerste hindernis is dat jongens minder snel geneigd zijn naar buiten te treden', zegt Cutinha. ‘Ze zijn wellicht bang dat mensen hun mannelijkheid in twijfel gaan trekken, of dat ze niet zullen begrijpen dat mannen ook een eetstoornis kunnen hebben. De tweede hindernis is dat professionals niet in de gaten hebben dat mannen een eetstoornis kunnen hebben.’

Fitter en sterker

Volgens Cutinha kan niemand met zekerheid weten wat precies een eetstoornis veroorzaakt. Er is gewoonlijk een wisselwerking tussen genetische aanleg en omgevingsfactoren. ‘Anorexia kan bij jongens worden veroorzaakt op het moment dat ze proberen om fitter of sterker te worden. Dat is niet ongewoon bij jongens.’
‘Ze zouden wellicht meer willen trainen, ze denken meer na over hun voeding en eten gezonder. Maar dat kan uit de hand lopen en tot anorexia leiden als ze daar genetische aanleg voor hebben,’ zegt Cutinha.
Een volledig herstel van een eetstoornis is mogelijk, maar hoe eerder iemand onder behandeling komt, hoe beter het is. ‘Geestelijke gezondheid wordt eindelijk serieus genomen. We hebben een behandelmethode, mensen kunnen echt beter worden. Ze moeten weten dat ze niet alleen zijn.’

Meer over:

mannen, eetstoornis,

Meer over dit onderwerp