Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waarom Islamitische Staat vernietigen waarschijnlijk geen goed idee is

31 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Islamitische Staat
Ongeveer alle grote wereldmachten zijn tegen Islamitische Staat (IS), maar toch wordt de groepering niet verslagen. Waarom lukt het niet? Het antwoord is simpel en verontrustend tegelijk, volgens diverse media: omdat het helemaal niet de bedoeling is dat IS wordt verslagen. 
Het Amerikaanse nieuwsmedium  Politico Magazine schrijft dat de agressie van Donald Trump ten aanzien van IS de wereld geen goed doet, volgens Israëlische functionarissen. Volgens Israël verzwakt IS namelijk het veel gevaarlijkere Iran (Hezbollah). De strijdende partijen in het Midden-Oosten houden elkaar in evenwicht: "Je hebt IS dat duizenden Al-Qaida-strijders doodt, Al-Qaida doodt duizenden IS-strijders en beiden doden weer duizenden Hezbollah-strijders en soldaten van Assad."
Maar niet alleen in Israël wordt IS niet als de grootste bedreiging gezien, ook binnen Amerika focussen mensen zich vooral op andere dreigingen. Midden-Oosten-correspondent Harald Doornbos wijst erop dat de Amerikaanse senator John McCain vorige week nog zei dat Amerika zich niet zo moet focussen op het bestrijden van IS, maar beter Poetin kan aanpakken. "Vladimir Poetin is een grotere bedreiging voor de nationale veiligheid dan ISIS." Hij waarschuwde dat de Senaat zou aansturen op sancties tegen Moskou voor zijn vermeende inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.
Draadje Harald Doornbos
En dan zijn we nog niet klaar. Ook wijst Doornbos in zijn Twitter-draadje op New York Times -columnist Thomas Friedman die zich openlijk afvraagt of 'we' IS moeten bewapenen om de expansie van Iran een halt toe te roepen. Hij stelt de vraag of het wel in het belang van Amerika (of misschien het hele Westen) is om het laatste soennitische bolwerk te vernietigen dat nog tegenwicht biedt aan de totale Iraanse overname van Irak.
Thomas Friedman NYT-columnist
En we gaan nog even verder, want ook in eigen land zijn geluiden die soortgelijke argumenten op tafel gooien. Hoogleraar Terrorisme  Edwin Bakker , die wij al meerdere malen aan tafel mochten verwelkomen, betoogde in februari al dat IS vernietigen waarschijnlijk geen goed idee is. Het vernietigen van het kalifaat is eerder dweilen met de kraan open: " Je mag het niet zeggen, maar eigenlijk zou je een soort IS-kern moeten laten staan. Dat trekt dat soort extreme types aan. Wat erna komt is voor ons denk ik nog veel moeilijker te controleren en veroorzaakt op termijn misschien nog wel meer ellende dan de situatie nu," zei Bakker destijds tegenover BNR Nieuwsradio.
Meer achtergronden, buitenlands en binnenlands nieuws van Pauw? Klik hier!

Meer over:

,