Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waarom de gaskraan niet in één keer dicht kan, volgens Henk Kamp

19 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
henk-kamp
Per oktober wil demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) de gaswinning in Groningen tien procent verminderen. De gaswinning moet langzaam afgebouwd, te beginnen met deze verlaging van 24 naar 21,6 miljard kuub per jaar. Waarom de gaskraan niet in een ferme draai dicht kan, legde de minister dinsdagavond in de uitzending nog eens uit.
Een hoofdpijndossier, maar toch vooral voor de Groningers zelf, noemde minister Kamp de kwestie-gaswinning. Tijdens de kabinetsovergang zal hij zich erover blijven buigen. "Ik zal eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en die dingen moeten doen die voor de veiligheid voor de mensen in Groningen nodig zijn," zegt Kamp. 
In tegenstelling tot eerdere geluiden, blijkt dat het gasgebruik in Nederland van 24 miljard kuub per jaar terug kan worden geschroefd naar 21,6 kuub. Waarom die gestage afbouw? Dat heeft volgens de minister onder meer te maken met onze huishoudelijke apparatuur.