Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Waar de plagen van de toekomst vandaan zullen komen

22 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
toekomst
Als een mens wordt gebeten door een dier en besmet raakt met een virus, spreek je van een zoönotische infectie. Zoönotische infecties zijn in het verleden vaak de oorzaak geweest van grote uitbraken, zoals die van ebola en hiv.
Wetenschappers van de New Yorkse EcoHealth Alliance onderzochten 754 zoogdiersoorten, de virussen die ze bij zich dragen (in totaal 586) en hoe deze dieren in contact komen met de mens. De onderzoekers hopen aan de hand van hun inventarisatie de volgende grote epidemie of pandemie te kunnen voorspellen. Zo wordt beweerd dat de hiv-uitbraak in de vorige eeuw zou zijn veroorzaakt door een chimpansee, en was een vleermuizenbeet het startpunt van een ebola-epidemie.
Het onderzoek, gepubliceerd in wetenschapstijdschrift Nature , voorspelt dat er in de toekomst 17 zoönotische infecties zullen plaatsvinden door iedere vleermuissoort en 10 infecties van primaten en knaagdieren.
De infectiewaarschijnlijkheid van deze diersoorten is in kaart gebracht, waarbij de rode gebieden de grootste broeinesten zijn.
vleermuizen
apen
In hun volgende onderzoek zullen de wetenschappers van EcoHealth Alliance zich richten op vogels, de dragers van bijvoorbeeld de aviaire influenza.
Meer wetenschap? Klik hier!

Meer over:

, , ,