Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

VVD verwacht deze week besluit over missie IS

23 sep 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Tweede Kamerlid Han ten Broeke, van de regeringspartij VVD, gaat ervan uit dat het kabinet deze week een besluit neemt over een militaire inzet tegen IS en andere terreurgroepen. Dat zei hij dinsdagavond in Pauw. Ten Broeke is voor een missie in Syrië en Irak. “Voor dit onkruid geldt dat je het moet wieden en niet moet laten woekeren.”
De oppositie heeft al kritiek op de missie. Harry van Bommel (SP) ziet een luchtaanval niet zitten. “Je moet je afvragen of luchtaanvallen kunnen helpen tegen terreuraanvallen. Terreuraanslagen gaan van deur tot deur. Je moet eerst een plan hebben, dan kijken welke middelen je nodig hebt en naar wat nu acuut nodig is: humanitaire hulp.”

Voormalig Amerika-correspondent Tom Kleijn van Nieuwsuur begrijpt goed dat Nederland nog niet benaderd is door Obama. “In de ogen van de Amerikanen is het altijd te veel gedoe met Nederland,” zegt hij. Dat ‘gedoe’ ontstaat omdat de Amerikanen de inval hebben gedaan zonder VN-mandaat. Kleijn: “Obama zet de vergadering van de VN-veiligheidsraad op scherp. Morgen gaat hij waarschijnlijk vragen om een hele sterk mandaat.”

Meer over:

vvd, han ten broeke