Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

VVD mild over onderhandelingen lerarensalaris

21 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Halbe Zijlstra
De VVD en PvdA zijn maandagochtend begonnen aan de onderhandelingen over de lerarensalarissen. De coalitiepartijen liggen daarover al weken op ramkoers, maar VVD-fractieleider Halbe Zijlstra sloeg vlak voor het overleg verzoenende taal uit, meldt het Algemeen Dagblad.
Halbe Zijlstra lijkt milder. Hij wil niet dat dem. kabinet valt over iets dat nieuw kabinet gaat regelen. En hij heeft taart. pic.twitter.com/lUuFpbehJK
Het kabinet heeft vandaag het record gebroken van het  langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog . In het zicht van de haven dreigt het nu mis te gaan, omdat de bewindslieden nog een begroting voor 2018 moeten opstellen. De derde dinsdag van september komt rap dichterbij, maar de formatie lijkt nog niet op korte termijn te zijn beslecht.
Het onderwijs is een terrein waarop de VVD en de PvdA elkaar niet altijd even goed kunnen vinden. Daarom komt de handreiking van Zijlstra als geroepen. "We vinden dat we het moeten afmaken zoals we begonnen zijn: in goede samenwerking, niet te veel gedoe. Ik hoop een partij aan te treffen die er op dezelfde manier inzit. Dat we op een nette manier, zoals het bij een demissionair kabinet hoort, de boel kunnen afsluiten.''
Voor de zomer gaf de PvdA al aan dat de lerarensalarissen omhoog moeten. De partij dreigde zelfs, bij monde van Lodewijk Asscher, uit het kabinet te stappen als deze eis niet zou worden ingewilligd. Destijds noemde Zijlstra het dreigement nog 'idioot'. 

Lerarentekort

Dat Zijlstra zich nu redelijker opstelt kan belangrijk zijn voor het onderwijs. Als de partijen zich nu constructiever opstellen kan dat ook doorwerken aan de formatietafel. We staan aan de start van het nieuwe schooljaar, vandaag gaan de kinderen in midden Nederland weer naar school, maar maandagochtend klinken al meteen weer de verhalen over het tekort aan docenten. Er zijn maar nét genoeg leraren in het basisonderwijs voorhanden.
NOS op 3 maakte daarom deze reportage waarin zes jonge docenten worden geïnterviewd over hun werkdruk.  
De basisscholen in Midden-Nederland zijn vandaag weer gestart en er zijn maar nét genoeg leraren. Wij zes jonge leraren over hun werkdruk. pic.twitter.com/459HfhaIhA
Een uitweg uit de impasse zou kunnen zijn dat de formatiepartijen een deal met de PvdA sluiten over de lerarensalarissen, vooruitlopend op een regeerakkoord. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwacht in ieder geval dat de VVD en zijn eigen PvdA het zullen oplossen. Na het coalitieoverleg van vandaag beginnen dinsdag de officiële begrotingsraden van het demissionaire kabinet.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA