Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Voorwaardelijke celstraf en beroepsverbod geëist in zaak-Mitch Henriquez

8 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Richard Korver
Het OM (Openbaar Ministerie) heeft in hoger beroep straffen geëist tegen de twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez. Het OM vindt dat ze wel in de fout zijn gegaan, en dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan een "ongecoördineerde en chaotische aanhouding waarbij teveel geweld werd toegepast.” Dat maakt de agenten schuldig aan mishandeling met de dood tot gevolg. 
Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep 6 maanden voorwaardelijke celstraf en ontzetting uit hun beroep voor de duur van 2 jaar tegen de 2 anonieme agenten die verantwoordelijk zijn voor het mishandelen van Mitch #Henriquez tot zijn dood erop volgde in juni 2015.
Eerder werden de twee agenten, die worden aangeduid als DH01 en DH02, wel schuldig bevonden aan mishandeling, maar niet aan dood door schuld en daarom werd door het OM in eerste instantie geen straf geëist
Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, is blij dat het OM niet, zoals dat eerder bij de rechtbank wel gebeurde, pleitte voor schuldig verklaren van de agenten zonder oplegging van straf. Hij vindt de eis een signaal aan het adres van de politie. "Deze staatsmacht wordt tot de orde geroepen, want zelf doet de politie het niet.” 
De nabestaanden zijn blij dat het OM een beroepsverbod tegen de agenten eist, maar hadden daar graag een onvoorwaardelijke celstraf aan vastgeplakt zien worden. Korver: " Deze straf wordt niet gevoeld. Ze krijgen nog niet eens een uurtje schoffelen als het hof deze eis volgt.”
De zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf die de agenten van de rechtbank kregen, voldoet niet, zegt de AG. “Het wordt niet gevoeld.” De AG zegt zich ernstig zorgen te maken over het feit dat de agenten nog steeds vinden dat ze niks fout deden. #Henriquez
Het hof in Den Haag doet half juni uitspraak in de zaak-Mitch Henriquez.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's