Pauw

De voor- en nadelen van thuiswerken

  •  
11-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thuiswerkdag
Rijkswaterstaat raadt aan om vanwege het winterse weer op maandag vanuit huis te werken. Maar is het voor werknemers en werkgevers wel zo voordelig om het kantoor in te ruilen voor de thuisomgeving? De voor- en nadelen op rij.
Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat van de ruim acht miljoen werkenden bijna drie miljoen weleens thuis werkt. Voor ruim een derde is dit gebruikelijk, de rest werkt zo op incidentele basis. Opvallend (maar verklaarbaar) is het gegeven dat zelfstandigen vaker vanuit huis werken dan werknemers. Ook kwam uit de cijfers naar voren dat managers, ict’ers en docenten relatief vaak incidenteel thuiswerken. Overwerk kan hier een oorzaak van zijn.

Productiever

Er blijken veel arbeid-technische voordelen aan thuiswerken te kleven. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de productiviteit en effectiviteit toenemen . Acht op de tien thuiswerkers besteedt evenveel of meer uren aan werk, dan hij op de vaste werkplek doet. Negen op de tien thuiswerkers krijgen evenveel werk of meer werk af op zo'n dag buiten kantoor.

Collegialiteit

De  nadelen  laten zich wel raden. Door het afgezonderd werken ontbreekt het de werknemer aan een gevoel van collegialiteit. Ook is er een kleinere kans op een promotie, omdat thuiswerkers enkel op hun werk kunnen worden beoordeeld. Hierdoor worden thuiswerkers ook vaak strenger beoordeeld.

De balans

Een factor waar zowel voor- als nadelen aan kleven is de balans tussen werk en privé. Thuiswerkenden hebben baat bij hun werkplek in de balans tussen de thuissfeer en het werk. Zo kan men huishoudelijke taken doen tijdens het werk door, of kan er laagdrempelig contact met medebewoners worden onderhouden.
Daar tegenover staat dat deze balans  snel kan omslaan , als de werkende mantelzorger is voor een familielid, bijvoorbeeld. Deze zorg kan door het gebrek aan vaste werktijden de overhand nemen, waardoor de balans verstoord raakt.
Verschillende onderzoeken geven aan dat invloed hebben op de eigen arbeidsomstandigheden werknemers meer werkplezier oplevert. Ook blijkt dat een wisselende werkplek een nog positiever effect heeft op de productiviteit dan alleen maar thuis of alleen maar op kantoor werken.
Kortom: een dagje thuis op advies van Rijkswaterstaat kan meer goed dan kwaad.
Delen: