Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Voltooid leven: de splijtzwam tussen D66 en CU

20 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
voltooid-leven-d66-cu
Van wrevel tussen hem en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is geen sprake, zei Alexander Pechtold (D66) maandag bij EenVandaag. De twee architecten van het kabinet werden herinnerd aan een breekpunt tussen de ChristenUnie en de democraten: voltooid leven.
Die maandag gaf D66-Kamerlid Pia Dijkstra een interview aan NRC Handelsblad . Maak haast met onderzoek naar mensen die hun voltooid leven achten, zei ze. Anderhalf jaar geleden diende Dijkstra een initiatiefwet in, om euthanasie voor gezonde ouderen mogelijk te maken.
In EenVandaag uitte Pechtold begrip voor zijn partijlid (‘Ze wil graag dat dat onderzoek niet eeuwig duurt, dat snap ik’) en voor zijn formatiepartner Segers (‘Zorgvuldigheid staat op één’).

Niet fysiek geworden

In de formatieperiode beloofde het thema ‘voltooid leven’ een splijtzam te worden, en dat werd het. Maar het wetsvoorstel behandelen? “Dat ga ik niet meemaken,” verklaarde Segers destijds. Wel was hij bereid ‘in alle openheid’ te spreken over het thema.
Een eerste formatiesamenwerking tussen D66 en CU kwam niet van de grond. Segers achtte het ‘ondenkbaar’ nog met de democraten samen te werken. Een lijmpoging, waaronder een etentje in een Haags Indonesisch restaurant, bood uitkomst. Pechtold zei daar later over: “We zijn niet fysiek geworden, maar hadden wel verschillen van mening.”

Uitgeleefd

In 2016 vroegen wij onderzoekster Els van Wijngaarden wanneer een leven voltooid is. Zij sprak 25 ouderen over hun doodsverlangens, onder wie Hanny. Hanny is uitgeleefd, maar acht haar leven niet voltooid, al zou ze wel graag een middel in huis hebben voor als het moment daar is.
Klik hier voor meer over politiek.

Meer over:

d66, christenunie

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA