Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Vloeibare katten en slaapverwekkende didgeridoos; je kan er prijzen mee winnen

17 sep 2017
  •  
leestijd 3 minuten
ig noble
De Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt aan personen die de wereld hebben gediend door een prestatie op een bepaald vlak. Voorafgaand aan deze prijzen worden de Ig Nobelprijzen uitgereikt voor de meest opmerkelijke en rare onderzoeken die dat jaar zijn gedaan in de wetenschap. Dit jaar wonnen onder andere een onderzoek over vloeibare katten en slaaptherapie met didgeridoos.

Nederlandse winnaars

Dit jaar deed er een Nederlandse wetenschapper mee aan een onderzoek over het spelen van didgeridoo als therapie voor slaapapneu. Hiermee komt hij in een rijtje met andere Nederlandse Ig Nobelprijswinnaars. Opvallende inzendingen waren het onderzoek van Frans de Waal , over chimpansees die elkaar kunnen herkennen aan elkaars achterwerk en een onderzoek van Kees Moeliker , die voor het eerst homoseksuele necrofilie bij een mannelijke eend rapporteerde. 

De ceremonie

Naast de inzendingen, is ook de ceremonie op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hoewel de prijzen worden uitgereikt door Nobelprijswinnaars, zijn er een aantal grappige tradities die de ceremonie aankleden. De opening en sluiting van de ceremonie gaan elk jaar volgens een vast stramien, respectievelijk  'welcome, welcome'  en ' good bye, good bye'.  Deze structuur past bij de wetenschappelijke methode.   Tijdens de ontvangstspeeches van de winnaars houdt een klein meisje, genaamd  Miss Sweetie Poo,  de wacht. Als de spreker te lang over zijn speech doet, zal zij deze luidkeels onderbreken. De uitreiking van de prijzen eindigt met de gelukswens van de presentator aan alle inzendingen en de winnaars in het bijzonder. Een ander terugkerend ritueel is het gooien van papieren vliegtuigjes op het podium, waarvoor dit jaar twee speciale 'papieren vliegtuigjes ontladingsmomenten' zijn gereserveerd. Sinds een aantal jaar is dit ritueel aangevuld met het schoonvegen van het podium door de aangewezen ' keeper of the broom'. 

QI

De Ig Nobelprijzen zijn weinig bekend maar hebben toch een soort aantrekkingskracht, omdat ze wetenschap grappig maken. Alle onderzoeken zijn namelijk wel wetenschappelijk correct uitgevoerd. De komische wetenschapsquiz  QI,  bespreken vaak soort gelijke wetenschappelijke ontdekkingen. Winnaars van Ig Nobelprijzen mogen ook vaak hun opwachting maken om hun opmerkelijke ontdekkingen te presenteren.  

Opmerkelijke winnaars

In 1993 wonnen 976 auteurs allemaal de prijs voor de publicatie van een medisch onderzoek die honderd keer zoveel schrijvers had dan pagina's, hiervan waren er 40 Nederlands.
In 1996 schreef een Australische wetenschapper een essay over uitstelgedrag. Hij ontwing zijn Ig Nobelprijs 15 jaar later.
In 2006 ontving een onderzoeker van de Universiteit Wageningen de prijs voor zijn onderzoek dat de geur van een Limburgse kaas een sterkere aantrekkingskracht had op malariamuggen dan de menselijke geur.
In 2008 werd de prijs uitgereikt aan een onderzoek dat had ontdekt dat vlooien op honden hoger kunnen springen dan vlooien op katten. De methode was gelijk aan een sportwedstrijd.
Vorig jaar werd de prijs in de categorie scheikunde nog uitgereikt aan Volkswagen , omdat zij hadden gepresteerd dat auto's lagere emissiewaarden aangaven als ze werden getest. Dit was een referentie naar het schandaal met de sjoemel-software van de Duitse autofabrikant.
Hierboven staat maar een kleine selectie van de opmerkelijke onderzoeken die beloond zijn met een Ig Nobelprijs. De volledige lijst van winnaars is hier te vinden.

Meer over:

,