Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Vandaag, 61 jaar geleden: Der Spiegel ontketent de Greet Hofmans-affaire

13 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
greet-hofmans
Zwischen Königin und Rasputin, stond op de cover van Der Spiegel die verscheen op 13 juni 1956. Daarboven een levensgrote foto van prins Bernhard, de echtgenoot van de Nederlandse koningin Juliana. Hij zou voor zijn dochter en zijn vrouw een gebedsgenezeres het paleis binnen hebben gehaald. Haar naam: Greet Hofmans.
bernhard der spiegel greet hofmans
De Greet Hofmans-affaire, zo zou de koninklijke crisis gaan heten die volgde. Hofmans bediende zich van occultisme en zou - ten tijden van de Koude Oorlog - pacifistische ideeën in het hoofd van koningin Juliana hebben gepraat. De bron van  Der Spiegel was anoniem.
Het kabinet van premier Willem Drees verbood de import van de omstreden editie van Der Spiegel  naar Nederland. Een groot commissie-onderzoek dat volgde naar de aantijgingen leidde tot de verwijdering van Greet Hofmans van het hof.
De bron, zo bleek later, was niemand minder dan prins Bernhard. Jaren later werd er door historici ook wel geschreven over de Soestdijk-affaire, omdat de verhouding tussen Juliana en Bernhard indertijd sterk was verslechterd.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA