Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Dinsdag bij Pauw: Alzheimer-special

  •  
07-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
679 keer bekeken
  •  
image001 (1)
Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die lijdt aan dementie. Het is doodsoorzaak nummer 1 en naar schatting hebben 270 duizend mensen in Nederland het, terwijl een geneesmiddel ontbreekt.
De kans dat je dementie krijgt is één op de vijf. Bij vrouwen zelfs één op de drie. Om een medicijn te vinden is extra onderzoek en dus extra geld nodig. Deze week wordt hiervoor in het hele land gecollecteerd door Alzheimer Nederland. Al met al genoeg om vanavond bij Pauw uitgebreid stil te staan bij deze ziekte.  
Scheltens
Philip Scheltens , directeur van het VUmc Alzheimercentrum praat ons bij over de laatste ontwikkelingen. Op welke termijn verwacht hij een medicijn? En wat kan jezelf doen om de dementie voor te blijven?
christa reinhoudt
Christa Reinhoudt is 47 jaar en heeft Alzheimer. Ze is noodgedwongen met pensioen.
Jetske_en_edith_2[1]
Edith Block en Jetske van der Schaar hebben het Alzheimer-gen. Zij weten dat ze de ziekte krijgen op jonge leeftijd. Edith doet inmiddels al twee jaar mee aan een experimenteel onderzoek in Londen. Gaat dit het medicijn opleveren waar iedereen op wacht?  
Yolande en Margreet
Papa is papa niet meer. De man van Margreet Mantel veranderde op zijn 50e van gedrag en karakter. Hij bleek frontotemporale dementie te hebben. Hoe gaan Margreet en haar kinderen hiermee om? Deze vorm van dementie, wordt vaak pas heel laat erkend door artsen. Hoe kan dat? Neuroloog Yolande Pijnenburg legt het ons uit.   En wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum vertelt ons er vanavond alles over.
wiesje paars
Wat kan muziek voor mensen met dementie? Wiesje van der Flier, hoofd onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, vertelt ons er vanavond alles over.
van_dijk_temp[1]
En een muzikaal optreden van Louis van Dijk.
spong
Castingdirector Job Gosschalk legt met onmiddellijke ingang zijn werk als producent en regisseur neer. Verschillende acteurs beschuldigen de bekende producent van films als ‘Alles is liefde’ van grensoverschrijdend seksueel gedrag en intimidatie. Gosschalk liet in een verklaring weten dat hij tijdens het spelen van scènes met acteurs soms over de schreef is gegaan.
Advocaat Gerard Spong is te gast en gaat dieper in op deze geruchtmakende kwestie.

Wilt u meer informatie over dementie. Kijk op de website van Alzheimer Nederland

De uitzending is hier terug te kijken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.