Pauw

Van Rijn schrikt van situatie eigen moeder

  •  
04-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
405 keer bekeken
  •  
Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) heeft openlijk begrip getoond voor de kritiek van zijn vader op de kwaliteit van de zorginstelling waar zijn dementerende vrouw wordt verpleegd. Aan tafel bij Pauw reageerde de staatssecretaris op de ophef die is ontstaan na een interview van zijn vader en een buurman in het AD. “Ik schrik elke keer weer, we praten daar vaak over. Mijn vader is nog elke dag verdrietig dat hij zijn vrouw niet meer in huis kan hebben. Hij let heel goed op of de zorg goed is,” zei Van Rijn junior.

Ben Oude Nijhuis, een vriend van Van Rijn senior, vertelde over de schrijnde situatie van zijn eigen vrouw. “De verzorging kan er niks aan doen. Door de bezuinigingen wordt gewerkt met minder personeel. In 2015 gaan ze nog meer bezuinigen en ik vraag me af wat er dan gaat gebeuren,” zei hij. Volgens de 82-jarige man is het in het verpleeghuis ‘ellendig’ en gaat de kwaliteit hard achteruit door de bezuinigingen.

Van Rijn junior benadrukte in de uitzending dat de situatie van zijn moeder voor hem reden was geweest om in de politiek te gaan. “Ik denk dat we te maken krijgen met steeds meer mensen die een grotere zorgvraag hebben. De manier waarop we het op dit moment geregeld hebben is gewoon niet goed genoeg. Er komen dingen voorbij waarvan je denkt: dit hoort zo niet.”

De staatssecretaris zei dat het aantal mensen met een grote zorgvraag de komende jaren zal toenemen. “Dat betekent dat we moeten kijken naar kleinschaligheid, de opleiding van het personeel, gebouwen, een kleinere organisatie en de managementlagen. Het is geen kwestie van geld, we moeten die zorgvraag op een andere manier begeleiden.”

Meer over:

martin van rijn
Delen: