Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Van der Wulp: 'Denk dat best veel mensen zich niet vertegenwoordigd voelen door dit kabinet'

24 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Xander van der Wulp
De laatste gesprekken tussen de beoogde bewindspersonen voor het nieuwe kabinet en formateur Mark Rutte worden nu gevoerd. Maandag waren de ministers aan de beurt, dinsdag worden de staatssecretarissen ontvangen en donderdag staat Rutte III op het bordes bij de koning.

Zijlstra en Grapperhaus

Politiek verslaggever van de NOS Xander van der Wulp noemde de gesprekken een formaliteit, toch viel hem op dat twee beoogde ministers kritischer benaderd werden dan de rest.
Halbe Zijlstra zou niet geschikt zijn als minister van Buitenlandse Zaken. Zelf geef hij aan dat hij nu een andere rol wil gaan spelen die pas bij zijn functie. Ferdinand Grapperhaus werd bekritiseerd vanwege zijn commentaar op zijn collega’s in Den Haag. Grapperhaus is eerder kritisch geweest in zijn column voor het Financieele Dagblad . Ook gaf hij aan zich nu op zijn rol als minister te focussen en zijn nevenfuncties achter zich te laten.

Kleurrijk maar niet divers

Van der Wulp noemde de nieuwe ministerploeg ‘kleurrijk’, maar moest ook toegeven dat hiermee niet de culturele diversiteit bedoeld werd. Van der Wulp denkt niet dat gezocht is naar een divers kabinet, want zegt hij: ‘Als ze waren gevonden, dan waren ze benoemd. Maar de partijen zijn bij deze mensen uitgekomen’. Hij ziet het wel als kwalijk. 'Ik denk dat er best heel veel mensen zijn die naar dit kabinet kijken en zich niet vertegenwoordigd voelen.'

Nog veel leren

Van der Wulp spreekt een kabinet dat nog veel moet leren, want er zijn een hoop onervaren nieuwe ministers bij. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zit er geen minister die al eerder minister was in een kabinet. 'De nieuwe bewindslieden hebben tegen de pers gezegd dat ze er zin in hebben en dat zorgt ook wel voor nieuwe energie op het Binnenhof', aldus Van der Wulp.
Aanstaande donderdag wordt Rutte III officieel beëdigd.

Het hele gesprek met Xander van der Wulp

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA