Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Vader Syrische Omran: 'mijn zoon is misbruikt voor propaganda'

8 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Omran ambulance
De vader van het wereldwijd bekende Syrische jongetje dat werd gefotografeerd achterin een ambulance vindt dat zijn zoon is misbruikt voor propaganda. Dat heeft hij gezegd in een interview met een regeringsgezinde journalist, meldt de BBC.
Een bebloede Omran werd toen gefilmd en gefotografeerd nadat er net een luchtaanval was geweest op een rebellen-enclave in de Syrische stad, waarbij zijn broer om het leven is gekomen. Zo werd het jongetje een symbool voor het leed van alle mensen en kinderen in het door de burgeroorlog verscheurde Aleppo. Zijn foto verscheen wereldwijd op zo'n beetje alle voorpagina's van de dagbladen.
Omran ambulance
Afgelopen zondag is Omran opnieuw gefotografeerd door een journalist in het nieuwe huis van zijn ouders en hemzelf in Aleppo, de stad die weer volledig onder de controle is van de regering van Bashar al-Assad.
Nieuwe foto Omran
Journalist Khaled Iskef nam deze selfie van Omran (tweede van links) met zijn familie in hun nieuwe huis in Aleppo
Mohammed Daqneesh, de vader van Omran, vertelde een verslaggever van Iran's Al-Alam TV dat de Syrische oppositie en de internationale media willens en wetens de foto van zijn zoon hebben gebruikt om president Assad aan te vallen. "Ze hebben zijn bloed verhandeld en publiceerde zijn foto", aldus Daqneesh.
Een dokter van het ziekenhuis waar Omran naartoe werd gebracht, vertelde aan de BBC dat destijds een hoofdwond is gehecht en dat het toen vijfjarige jongetje in shock was. Toen troepen hun weg vonden door oost-Aleppo aan het eind van vorig jaar, kozen Mohammed Daqneesh en zijn familie ervoor om door de overheid gecontroleerde gebieden te trekken, samen met duizenden andere burgers, in plaats van geëvacueerd te worden naar de door rebellen gecontroleerde Idlib-provincie.
Kijk hieronder terug hoe eind augustus 2016 journalisten Wierd Duk , Natalie Righton en Stefan de Vries bij ons in de studio in discussie gingen over de iconische foto, de motieven van de fotograaf en de impact van het beeld:
Tweet Wierd Duk

Meer over:

, ,