Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Rusland steekt de Tweede Wereldoorlog in een modern jasje

22 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Bundesarchiv_Bild_183-V00397,_Berlin,_zerstörter_Reichstag
De Russische bezetting van de Krim of een grootschalige militaire oefening in Wit-Rusland: als de Russen ten strijde trekken, wordt er in de westerse wereld met argusogen toegekeken. En ook dit militaire pretpark in Kubinka wekt de nodige verbazing.

Patriottisme

Een militaire aanwezigheid in de publieke sfeer wordt ook veel meer als 'normaal' gezien dan in het westen, bijvoorbeeld bij  festivals . Russen mogen graag kijken naar legermaterieel, en dat alles aangewakkerd door het Kremlin. Nationalisme en patriottische taal hebben  een vlucht genomen  sinds de bezetting van de Krim.

Militair pretpark

In 2015 opende president Poetin een militair pretpark in de buurt van Moskou. Een plek voor jonge Russen om de geschiedenis van het land te leren kennen. Onder Poetin wordt de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland groots herdacht .
De bestorming van de Rijksdag en het hijsen van rode Sovjet-vlag zijn symbolisch voor die overwinning. 2000 acteurs, gekleed in Sovjet- en nazi-uniformen, spelen de verovering na. Saillant detail: het doel is niet de Rijksdag ten tijde van Hitler, maar een moderne versie, compleet met glazen koepel.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA