Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Twee ministers op één ministerie kan niet volgens de Eerste Kamer

24 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Mark Rutte III
De Eerste Kamer heeft formateur Rutte opheldering gevraagd over zijn nieuwe kabinet. Er komen vier ministeries met een tweede minister en Kamervoorzitter Broekers wil weten wie op deze ministeries de baas wordt.
In een brief aan de formateur wijst Broekers op Artikel 44 van de Grondwet. Daarin staat:
Artikel 44
1. Bij Koninklijk besluit worden ministeries ingesteld. Zij staan onder leiding van een minister.
2. Ook kunnen ministers worden benoemd die niet belast zijn met de leiding van een ministerie.
Het probleem van Broekers zit hem in lid 1. Daarin staat dat het ministerie onder leiding staat van een minister. Enkelvoud dus. Dat betekent dat er geen sprake kan zijn van twee ministers. Daarom moet lid 2 van Artikel 44 uitkomst bieden. Dat bepaalt dat ook ministers kunnen worden benoemd die niet de leiding hebben, "de zogenaamde ministers zonder portefeuille".
Het kabinet Rutte-III kent vier ministeries met twee ministers
ministeries met 2 ministers
In deze opzet komt alleen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken zo'n minister zonder portefeuille: Sigrid Kaag , minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Kaag zal dan per definitie ondergeschikt zijn aan de Minister van Buitenlandse Zaken, Halbe Zijlstra .
De andere drie ministers zouden volgens de berichten wel een portefeuille krijgen en volgens verslaggever Joost Vullings is de Eerste Kamer daar geïrriteerd over, meldt de NOS .
Volgens Vullings houdt de vernieuwing ook een risico in. "Het kan tot interne concurrentie op een ministerie leiden. Want wat bijvoorbeeld als er extra geld te verdelen is? Of erger nog: wie krijgt het op zijn bordje als er bezuinigd moet worden?", vraag hij zich af tegenover de NOS.
Vanmiddag zal tijdens het constituerend beraad duidelijk worden hoe de rolverdeling tussen de ministers eruit gaat zien. Donderdag zal het nieuwe kabinet worden beëdigd.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's