Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Turkse minister niet welkom in Nederland voor herdenking coup

7 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Tugrul Türkes
Op 15 juli 2016 verkondigden Turkse militairen de macht te hebben gegrepen in Turkije. Een jaar later is vice-premier Tugrul Türkes niet welkom om een toespraak in Apeldoorn te houden.
Türkes wilde volgende week dinsdag naar Apeldoorn komen om in congrescentrum Orpheus een herdenking van de mislukte couppoging van vorig jaar bij te wonen en daar te spreken. Volgens het kabinet was de couppoging "een niet te rechtvaardigen aanval op de Turkse democratische instellingen", maar is het "gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen" niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het Turkse kabinet naar Nederland komt.
In maart van dit jaar verbood de Nederlandse regering de Turkse minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Familiezaken ook al in Nederland te spreken. De ministers wilden campagnevoeren voor  het referendum dat de macht van president Erdogan aanzienlijk zou vergroten.
Het kabinet benadrukt dat de bijeenkomst zelf niet verboden is. De herdenking wordt georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten. "Een aan de AK-Partij van Erdogan geaffilieerde organisatie."
Volgens het kabinet blijft het het doel wel om de relatie met Turkije te normaliseren. "Wij zijn bereid om hierover het gesprek aan te gaan met de Turkse autoriteiten".
Het artikel zelf spreekt over een lage of ondermaatse reactie van Nederland https://t.co/br9onROHFr pic.twitter.com/Z5D91mhNm6
Het nieuws komt een dag na het interview dat president Erdogan gaf aan de Duitse krant Die Zeit,  waarin hij onder andere zijn frustraties uitte over de in zijn ogen starre houding van landen als Duitsland en Nederland. De Turkse president is van mening dat hij en zijn bewindslieden Turkse burgers, zoals hij Nederturken en Turkse Duitsers beschouwt, moet kunnen toespreken als hij dat wil.
Vandaag begint de G20-top in Hamburg, waarbij ook Erdogan aanwezig is.  Op de agenda staan onder meer gesprekken over wereldhandel, klimaatverandering en de aanpak van terrorisme.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA