Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Trump wilde speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan

26 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald-Trump
De Amerikaanse president Trump wilde in juni speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan. Dat meldt The New York Times. Het is voor het eerst dat bekend wordt dat de president Mueller op een zijspoor wilde zetten.
Mueller leidt een groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij hij ook kijkt naar de contacten van het campagneteam van Trump met Russische functionarissen. Amerikadeskundige Tom Kleijn heeft meermaals bij ons aan tafel over het Ruslandonderzoek onder leiding van Robert Mueller verteld.
Het ontslag van Mueller ging niet door, omdat de jurist van het Witte Huis ervoor ging liggen. Hij was bang dat een ontslag van Mueller Trump zou schaden. Het zou dan te veel lijken alsof Trump zichzelf probeerde te redden, volgens The New York Times.
Of de jurist gelijk heeft gehad is de vraag. Ongeveer alle negatieve berichtgeving, zelfs die over het Ruslandonderzoek, lijken de Amerikaanse president (nog) niet te schaden. Het is interssant om te volgen hoe de Amerikanen naar Trump gaan kijken, nu The New York Times alsnog deze informatie naar buiten brengt. Nu bekend is geworden dat hij Mueller wilde ontslaan, zou hij daar alsnog problemen mee kunnen krijgen. Trump heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving (we houden Twitter scherp in de gaten).
Net als bij het ontslag van FBI-directeur James Comey lijkt Trump zijn eigen hachje te willen redden. Destijds zei Tom Kleijn: 'Waarom wil Trump dan nu ineens de FBI-directeur ontslaan? Mensen denken nu 'cover-up!'. De beeldvorming is nu dat het lijkt alsof Trump iets in de doofpot probeert te stoppen.'
De situatie met Robert Mueller lijkt hetzelfde te zijn. Het verschil is dat Trump in mei niemand leek te hebben ingelicht over zijn plan om Comey te ontslaan. In het geval van Mueller wist de jurist in ieder geval van het idee af en is er toen voor gaan liggen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA