Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Amerika mag Trumps zakenverleden dankbaar zijn. Aldus Trump

3 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Trump, Donald
Donald Trump heeft woensdag nieuwe sancties tegen Rusland ondertekend, als vergelding voor de Russische inmenging in de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen en tegen bondgenoten Noord-Korea en Iran. In de verklaring staat te lezen dat de VS het niet tolereert dat de genoemde regimes de democratische processen in Amerika verstoren en dat de VS en haar bondgenoten zullen strijden tegen de Russische omverwerping en destabilisatie.
Vervolgens hekelt de Amerikaanse president de weinig constructieve houding van het Amerikaanse Congres als het gaat om de samenwerking en het verbeteren van het wetsontwerp. Volgens Trump heeft het Congres zich nauwelijks ingespannen om te voorkomen dat de sancties het Amerikaanse bedrijfsleven zouden schaden, in tegenstelling tot de Europese bondgenoten, die wel waardevolle feedback hebben gegeven.
Ondanks de constructieve houding van Amerika's bondgenoten zijn de sancties zoals ze in het wetsvoorstel staan beschreven 'zeer gebrekkig', volgens Trump. Vooral omdat het wetsvoorstel de onderhandelingspositie van de uitvoerende macht beperkt. Vervolgens krijgt het Congres nog een sneer, doordat Trump in zijn brief nog even aanhaalt dat het in 7 jaar tijd ook niet voor elkaar heeft gekregen de gezondheidszorgwet uit te onderhandelen.
Uiteindelijk heeft Trump maar het wetsvoorstel ondertekend, 'omwille van de nationale eenheid', schrijft hij in zijn brief. Maar dan komt misschien wel de meest in het oog springende passage van zijn verklaring. In de slotalinea schrijft hij: "Ik heb een waarlijk groots bedrijf opgezet, dat vele miljoenen dollars waard is. Dat is voor een groot deel de reden dat ik ben verkozen tot president. Als president ben ik veel beter in staat tot het maken van deals met buitenlandse naties dan het Congres."
Brief sancties Rusland Trump

Meer over:

, , , , ,