NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Topbestuurders in de zorg willen hoger salaris kunnen verdienen

27 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Zorgbestuurders salaris
Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat 23 topbestuurders in de zorg graag meer dan een minister willen kunnen verdienen. De Telegraaf vroeg de cijfers op bij het ministerie en ontdekte dat van de veertig verzoeken om een uitzondering te maken op de maximering van het salaris, er 23 uit de zorgbranche komen. 
Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen bestuurders bij (semi-)publieke instellingen niet meer dan een minister verdienen. Alleen voor speciale gevallen kan de ministerraad een uitzondering maken. Voor een dergelijke uitzondering zijn dus 40 verzoeken ingediend bij het ministerie van BiZa, waarvan meer dan de helft afkomstig is uit de zorgbranche.
Van de veertig verzoeken die zijn ingediend sinds het ingaan van de wet, zijn er zestien ingewilligd door het kabinet, schrijft de krant. In slechts drie gevallen ging het daarbij om zorgbestuurders. Die vangen dus meestal bot. Welke organisaties en topmensen tevergeefs visten naar een hogere beloning wil het ministerie niet laten weten aan de Telegraaf.
Uitzonderingen zijn er al gemaakt voor drie ziekenhuisbestuurders: van het AMC, Maastricht UMC+ en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Zij mogen bijvoorbeeld allemaal ongeveer 230.000 euro verdienen. Ter vergelijk: Het salaris van de minister-president is 159.489 euro per jaar, het salaris van een staatssecretaris is 148.879 euro per jaar en het wettelijk bezoldigingsmaximum voor bestuurders in de publieke sector is euro 187.000 per jaar. 
De krant is het onderzoek gestart nadat oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller had gelobbyd voor meer en hogere uitzonderingen op het salarismaximum voor de bestuurders van de Autoriteit Financieele Markten (AFM).

Meer over:

, , ,