Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Tom Petty (1950 – 2017): ‘Ik wil niet de rest van mijn leven onderweg zijn’

3 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
4701650631_8f90f2cafc_b
Veertig jaar lang toerden Tom Petty & The Heartbreakers over de wereld. Hun eerste gelijknamige album  werd een succes in het Verenigd Koninkrijk en later in Petty's thuisland de Verenigde Staten. Vorige week stonden ze nog samen op het podium. Gisteravond overleed Petty aan de gevolgen van een hartaanval.
Petty speelde samen  met grootheden als Bob Dylan, Roy Orbison, Dave Grohl, Stevie Nicks, George Harrison, Joe Cocker en Eddie Vedder. Met zijn eigen band verkocht hij wereldwijd meer dan tachtig miljoen albums. Het succes leverde de band in 1999 een ster op de beroemde Walk of Fame in Hollywood op, en in 2002 een plekje op in de Amerikaanse Rock and Roll Hall of Fame
De internationale muziekwereld reageerde geschokt op het onverwachte overlijden van de rockster. Coldplay stond gisteravond aan het begin van een eigen concert in Portland stil bij het overlijden:
Following the minute of silence, Peter Buck joined the band for this wonderful rendition of Freefalling by Tom Petty.
R42 pic.twitter.com/KzRMHYGKwS
So sad about Tom Petty, he made some great music. Thoughts are with his family.
You hang in there, Tom Petty. At least long enough to make it past this horrible day. You deserve a better sunset.

Afgekickt

Aan het eind van de jaren '90 raakt Petty in een depressie, mede door zijn echtscheiding en het floppen van de soundtrack voor de film  She's the One.  Hij zoekt zijn toevlucht in cocaïne en heroïne. Zijn verslaving daaraan probeerde hij in eerste instantie te verbergen  voor zijn tweede vrouw, Dana York, totdat hij in het ziekenhuis belandde. York bleef bij hem en hielp de zanger afkicken. Na deze afkickperiode ging het zowel persoonlijk als met zijn carrière voor de wind .
In 2012 speelde de band voor het laatst in Nederland, in de Heineken Music Hall. 'Zelden gingen twee uur in de HMH zo snel voorbij,' schreef de Volkskrant in een recensie . Het duurde tot 2014 voor de band met een album op nummer één wist te komen in de Amerikaanse hitlijsten. Het was reden voor de band om weer te gaan toeren.
De tour in 2017, ter ere van het eerste album, zou de laatste grote tour worden: "Het is heel waarschijnlijk dat we blijven spelen, maar vijftig shows in één tour? Dat denk ik niet. Ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat dit de laatste grote is,"  zei Petty daar zelf over. "We zijn nu allemaal eind zestig. Ik heb nu een kleindochter die ik zoveel mogelijk wil zien. Ik wil niet de rest van mijn leven onderweg zijn."

Meer over:

, , ,