Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Toen Trump wegkeek organiseerde Sharon Dijksma een klimaatcongres in Californië

30 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20170530-pauw-sharon_1
Tijdens de G7-top op Sicilië werd het contrast nog eens benadrukt: terwijl president Donald Trump meer defensie-contributie verlangt van de NAVO-landen, maakt bondskanselier Angela Merkel zich zorgen om het klimaat.
De gesprekken met Trump over het klimaatakkoord in Parijs noemde Merkel 'onbevredigend'. Ze voegde daaraan toe: "We moeten voor onze eigen toekomst vechten." Ondertussen bevond staatssecretaris Sharon Dijksma zich in het hol van de leeuw: ze organiseerde afgelopen week een klimaatconferentie in San Francisco, Californië.
De soevereine staat Californië is zesde economie ter wereld en staat te boek als zeer vooruitstrevend op milieugebied. "De trein is niet te stoppen," vertelde Dijksma maandag bij Pauw. "Ook niet voor Donald Trump." Haar bezoek aan Californië had het doel om de samenwerking tussen de VS en Nederland op milieugebied te versteken.
Nederland kreeg in Californië een grote rol toebedeeld. Immers, Nederland is het land dat laag onder de zeespiegel ligt, het land van molens en van dijken. En het land dat een windmolenpark zal gaan aanleggen waarmee 5 miljoen huishoudens wereldwijd toegang krijgen tot windenergie, voor zover die nog geen toegang hadden. Dat project, aldus Dijksma, 'maakt Nederland in één klap gidsland op dit terrein'.
Nederland bungelt nog te vaak onderaan het lijstje, stelt de staatssecretaris. Maar de geplande investeringen in windenergie, zonne-energie en geothermie moeten daar verandering in brengen. In Californië bezocht Dijksma onder meer miljardenbedrijven Facebook en Apple. Op de conferentie sprak eveneens klimaatprofessor Guus Velders , door TIME Magazine uitgeroepen tot één van de meest invloedrijke personen ter wereld.
Of de Verenigde Staten onder Trump onderdeel blijven van het klimaatakkoord, blijft ongewis. In een tweet beloofde Trump deze week een besluit te maken.
tweet
Het hele gesprek met Sharon Dijksma bekijk je hier!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA