Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Verslag: tientallen Rohingya bruut vermoord door het leger van Myanmar

04-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rohingya kamp
Journalisten kunnen het door conflict verscheurde Myanmar niet onbelemmerd in, dus er rijst maar met moeite een beeld van de gebeurtenissen. Honderdduizenden Rohingya, een moslimminderheid, zijn op de vlucht geslagen of omgebracht door regeringstroepen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) sprak eerder van 'het schoolvoorbeeld van etnische zuivering'. Vandaag publiceerde HRW een rapport vol ijzingwekkende details van die zuivering.
27 augustus voerde het Birmese leger militaire sancties uit op de Rohingya-populatie, als vergelding voor aanvallen van militante moslims, twee dagen eerder. Deze sancties werden door de Verenigde Naties en HRW al onder de noemer genocide geschaard. Getuigenverslagen bevestigt die beschuldiging.

Executie

Ooggetuigen en overlevenden beschrijven aan HRW hoe het leger het dorp Maung Nu binnenkwam en de daar ondergedoken Rohingya sloeg, verkrachtte, neerstak en beschoot. Muhemedul Hassan (18) behoort tot de Rohingya en werd met zijn familie naar een binnenplaats gebracht. Daar werden zij in hun ruggen geschoten. Zijn familieleden werden dodelijk geraakt, Muhamedul raakte bewusteloos en kon later vluchten. Tijdens zijn vluchtpoging werd hij nog in de borst geschoten. Hij bevindt zich momenteel in buurland Bangladesh.
Onder de gerapporteerde slachtoffers bevinden zich ook kinderen. Eén ooggetuige beschrijft hoe de commandant haar neefje in het hoofd schoot. Een andere overlevende beschrijft een geul waarin ruim tien lijken van kinderen lagen, allemaal onder de 12 jaar.

‘Misdaden tegen de mensheid’

Vrouwelijke overlevenden vertellen hoe zij seksueel zijn geïntimideerd en zijn aangerand door Birmese militairen. De vrouwen werden hardhandig gefouilleerd en van hun kostbaarheden ontdaan. Daarnaast werd een aantal vrouwen volledig uitgekleed.
Human Rights Watch stelt dat het leger ernstige misdaden tegen de mensheid heeft begaan. De vertegenwoordiger van Human Rights Watch in Azië roept landen op in actie te komen, en niet alleen zorg uit te spreken. De Verenigde Naties hebben toegezegd dat zij een onderzoek zullen doen naar de situatie in Myanmar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.