Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Thierry Baudet is de politicus van het jaar 2017

  •  
18-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
thierry-baudet
Nederland (44.000 leden van een EenVandaag-panel) heeft gekozen: Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) is uitgeroepen tot politicus van het jaar 2017.
Baudet is de man achter de partij die uit het niets kwam, en twee zetels bemachtigde tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen. In de peilingen staat FvD nu op 15 zetels, en is daarmee de op twee na grootste partij van Nederland, op een gedeelde plaats met de Partij van de Arbeid.

Opschudden

Volgens een panellid is Baudet ‘de eerste in jaren die in staat is de Haagse politiek op te schudden’. Baudets concurrentie bestond uit Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) die ‘boven het veelal populistische geluid in de Kamer’ staat, VVD-voorman Klaas Dijkhoff , ‘een goede politicus omdat hij rust uitstraalt’, GroenLinks-leider Jesse Klaver , ‘iemand die staat voor z’n principes’ en voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), ‘een van de weinige Haagse politici’ laten zien in staat te zijn om beslissingen te nemen die partijpolitieke belangen overstijgen’.
De politicus sluit aan in een rij gevormd door Wouter Bos , Jan Marijnissen , Alexander Pechtold , Emile Roemer , Diederik Samsom , Frans Timmermans en Geert Wilders.

Een einde aan de oligarchie

In verkiezingstijd was hij daar plots: Thierry Baudet, die zijn denktank Forum voor Democratie in een politieke partij goot en de strijd aanging met het partijkartel. Zijn doel: een zakenkabinet, met vakministers. ‘Een einde aan de oligarchie.’
Na de verkiezingen schoof hij aan bij Pauw & Jinek , met zijn compagnon, Kamerlid en strafpleiter  Theo Hiddema
Opvallend: de kopmannen van ‘een nieuwe generatie’ kreeg de meeste stemmen van de panelleden van EenVandaag . Klaas Dijkhoff en Jesse Klaver eindigden als tweede en derde.
eenvandaag
Klik hier voor meer politiek!