Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Theresa May blijft aan als premier ondanks nederlaag

8 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Theresa May
De conservatieven van Theresa May blijven weliswaar de grootste in Groot-Brittannië, maar verloren wel hun absolute meerderheid in het Britse parlement. Een dikke streep door de rekening van May.
De Britse premier staat onder druk, nu ze de meerderheid kwijt is geraakt die ze nodig had voor de moeilijke brexitonderhandelingen met de Europese Unie. Dat verliep desastreus: ze kreeg niet meer de steun, maar verloor juist zetels. Ondanks dit gezichtsverlies blijft ze toch aan, temidden van de politieke chaos.
May is ervan overtuigd dat ze een stabiele regering kan vormen en vraagt daarvoor vanmiddag toestemming van de koningin. Het meest voor de hand ligt samenwerking met de Noord-Ierse partij DUP. Volgens de resultaten van de verkiezingen tot nu toe hebben de Conservatieven van May 318 zetels en de DUP tien. Bij elkaar is dat genoeg voor een meerderheid in het Lagerhuis.