Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Te langzame brandweervrouw wordt niet gediscrimineerd

1 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Brandweerlieden
Eind juni maakte Brandweer Nederland bekend achter de nieuwe conditietest te staan die brandweerlieden moeten halen om hun beroep te mogen uitvoeren. Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) noemt de conditietest 'discriminerend', omdat deze geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen. Jorien Traas moest in mei vertrekken bij de brandweer, waar ze vrijwilliger was, omdat ze de test niet wist te halen.
De brandweer maakt zich niet schuldig aan discriminatie door mannen en vrouwen bij conditietests gelijk te beoordelen. Het College voor de Rechten van de Mens heeft dat bepaald in een zaak die de 53-jarige Traas had aangespannen. Ze was er tot twee keer toe niet in geslaagd de periodieke conditietest te behalen, waarbij ze onder andere met een bepakking van 42 kilo, honderd traptreden moest beklimmen in twee minuten tijd.
Vervolgens kaartte Traas de zaak aan, omdat ze vindt dat aan vrouwen een lichtere eis moet worden gesteld dan aan brandweermannen. Daarnaast vindt ze dat de brandweer ook onderscheid op basis van leeftijd moet maken. De Vakbond steunt haar zaak. Helaas voor Traas en haar lotgenoten was het college een andere mening toegedaan. Toen wij onze lezers vorige maand naar hun kijk op deze zaak vroegen, waren zij behoorlijk eensgezind. Meer dan 90 procent van de respondenten vindt dat de conditietest voor iedereen hetzelfde moet zijn, ongeacht geslacht. Minder dan tien procent staat in dit geval achter Traas en de Vakvereniging.
Conditietest brandweel poll
Volgens het College is het maken van een dergelijk onderscheid niet verboden. Zeker als er een goede reden voor is. Namelijk dat brandweerlieden in staat moeten zijn tot het redden van mensenlevens. Dan is een goede conditie een vereiste. Dan maakt het niet uit dat mannen vaker voor de test slagen dan vrouwen en twintigers significant beter presteren dan vijftigers, zoals nu het geval is. 'Het doel is om de veiligheid van slachtoffers, collega's en omgeving te garanderen', aldus het college.
Meer nieuws & achtergronden bij Pauw.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA