Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Syriëganger Laura H. is medeplichtig aan de daden van haar man'

14 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Laura H.
Laura H. reisde met haar man naar Syrië. Zij zou weten van de daden waaraan haar man zou meedoen in de naam van IS. Hierdoor is zij medeplichtig aan deze daden. Ze is veroordeeld tot 24 maanden cel. Officier van Justitie Ferry van Veghel is tevreden over de uitspraak van de rechter.
'Deze vrouw is, kijkende naar haar dossier, bewust meegegaan met haar man, wetende wat hij daar ging doen', aldus Van Veghel. 'En dan ben je strafbaar. Omdat je je man faciliteert in datgene wat hij daar doet. Je weet van tevoren dat je man daarnaartoe gaat, wat hij daar gaat doen en je weet van tevoren wat voor gruwelijkheden daar gepleegd worden. Als je in al die wetenschap meegaat naar een strijdgebied, daar voor de kinderen zorgt en daardoor dus je man in staat stelt de strijd te voeren, dan ben je daarvoor verantwoordelijk', aldus de officier van justitie.
'Laura H. is uitgereisd in 2015. Toen was volstrekt helder wat zich daar in het strijdgebied afspeelde. We hadden de ontvoering van journalisten, de verbranding van een piloot; het is niet goed voor te stellen dat iemand die het nieuws af en toe ziet niet wist wat daar gebeurde', volgens Van Veghel. 
'In 2016 kwam Laura H. terug naar Nederland, vanuit het kalifaat. Het is vandaag (maandag) exact twee jaar geleden sinds de aanslagen in Parijs en als je kijkt naar die aanslagen, maar ook bijvoorbeeld naar de aanslagen in Brussel dan zie je dat daar terugkeerders bij betrokken zijn. Dat betekent dus dat we bij elke persoon die terugkeert uit het strijdgebied, zowel mannen als vrouwen, rekening moeten houden met het scenario dat deze mensen misschien terugkomen met een opdracht, of omdat ze zelf hier wat willen doen. Daar hebben we bij deze zaak geen aanwijzingen voor gevonden,' vertelt Van Veghel.

We schreven eerder al eens over jihadvrouwen: 'Een inkijkje in het hoofd van een jihadist'

'Er zijn 280 mensen uitgereisd sinds 2013. Er zouden nu nog 190 mensen in het strijdgebied zitten en 45 mensen zouden dood zijn. Tegen 235 (190 plus 45) personen hebben we internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd. In al die zaken proberen we al bewijs te vergaren, zodat er zo goed als mogelijke dossiers klaarliggen voor als deze mensen terugkomen,' aldus Van Veghel.
Volgens de officier is het echter niet eenvoudig om bewijs te vergaren in het strijdgebied. 'Het is ingewikkeld, maar het lukt wel.' Ondertussen zijn er 15 terugkeerders veroordeeld door de rechter en ook zijn er al 10 uitreizigers bij verstek (buiten hun aanwezigheid) veroordeeld.
Lees hier, hier en hier verder over IS, het kalifaat en de onrust in het Midden-Oosten

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA