NPO
Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Stephen Hawkings oplossing voor het klimaatprobleem: verlaat de planeet

21 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
stephen-hawking
Vermindering van CO2-uitstoot, korter douchen, een grote oceaanschoonmaak; volgens natuurkundige Stephen Hawking is onze strijd tegen milieuverslechtering slechts een doekje tegen het bloeden. Als de mensheid wil overleven, zal zij planeet aarde moeten verlaten. En zo'n ontsnappingsplan moet binnen nu en honderd jaar zijn uitgevoerd.
Dinsdag sprak Hawking, 75 en nog altijd professor aan de universiteit van Cambridge, via een Skype-verbinding op het wetenschappelijke Starmus Festival in Noorwegen. Hij opperde daar een opmerkelijke oplossing voor onze veranderde leefomgeving:
“In tegenstelling tot Donald Trump, die mogelijk de meest serieuze fout ter wereld heeft gemaakt op het gebied van het klimaat, pleit ik voor een toekomst voor de mensheid en een langetermijnstrategie om die mogelijk te maken. (-) Er ligt geen nieuwe wereld of utopia om de hoek. De ruimte raakt op, en de enige plekken waar we naartoe kunnen zijn andere werelden.”
In een nieuw seizoen van het BBC-programma  Tomorrow's World  maakte Hawking al bekend dat hij verwacht dat we binnen honderd jaar een nieuwe planeet moeten hebben gevonden om te koloniseren. Daarvoor zouden allereerst de kosten van ruimtevaart drastisch verlaagd moeten worden, nieuwe technologieën moeten worden uitgewerkt maar belangrijker nog: een planeet vinden die soortgelijk is aan de onze.
Twee van de nabijgelegen sterren die de mensheid zou kunnen helpen naar een nieuwe woonplaats,  Alpha Centauri A en B, noemde Hawking nog kort in toespraak. Een relativerende boodschap: "Als er leven is op Alpha Centauri, dan zijn ze zich heus niet bewust van de opkomst van Donald Trump.”

Meer over:

, , , ,