Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Stemming over vrouwenquotum uitgesteld tot maandag

26 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lilian Marijnissen
Dinsdagmiddag zou de Tweede Kamer gaan stemmen over een motie voor een bindend vrouwenquotum voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven, maar dat is nu uitgesteld. Deze week zal er nog niet worden gestemd. De SP wil meer: "De vrouwenemancipatie moet niet alleen gelden in de bestuurskamer, maar voor alle werkende vrouwen", zegt SP-leider Lilian Marijnissen.
Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt te langzaam. Dat concludeerde de Sociaal-Economische Raad (SER) in september in een advies. Volgens de SER heeft Nederland een verplicht vrouwenquotum van minimaal dertig procent nodig voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven.

D66 en het CDA willen het advies opvolgen, daarom willen deze partijen een motie indienen bij de Tweede Kamer. De kans is groot dat GroenLinks, DENK, de PvdA en de SP hiermee instemmen. Deze partijen hebben zich eerder positief uitgesproken over het verplichten van een vrouwenquotum. VVD en CU stellen niet in te stemmen met de motie. Volgens die partijen zorgt de regel ervoor dat mensen aangenomen worden op hun geslacht, geaardheid of afkomst, in plaats van op hun expertise en ervaring.

"We gaan met dit quotum iets regelen voor vrouwen, dat is goed, maar het mag geen excuus zijn om niets te regelen voor al die andere vrouwen", zegt Marijnissen. "Zoals in de thuiszorg of in een winkel."

Marijnissen noemt als voorbeeld dat er iets gedaan moet worden aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen, maar wil geen concrete voorwaarde voor de steun van haar fractie noemen. 


De verwachting is dat volgende week maandag een meerderheid van de Kamer instemt met het quotum, mogelijk met een aanvulling van de SP.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA