Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Vanaf 30 september terug opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Stelling: we hebben een minister van Milieu nodig

21 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuut
minister-milieu
Ex-GroenLinkser Bas de Gaay-Fortman liet het onlangs nog vallen: een aparte minister voor Milieu. (En dan het liefst uit zijn eigen partij, natuurlijk.) Negentig hoogleraren pleitten in april al voor een minister voor Klimaat en Energie met een eigen ministerie. Formatiepartner D66 is voor. Wat zeg jij?

Onverstandig

De portefeuille milieu is nu van minister Melanie Schultz van Haegen. Haar ministerie van Infrastructuur en Milieu is voortgekomen uit het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).
Oud-VROM-minister Margreeth de Boer vindt zo’n milieuminister maar niks. Ze vreest voor hetzelfde probleem waar zij in het verleden tegen aanliep. Tegen dagblad Trouw zegt ze: “Een milieuminister fungeert als een aflaat voor de andere ministers. Zij verschuilen zich er achter, als op hen een beroep wordt gedaan zeggen ze: ‘We hebben toch een minister van milieu?’ En een minister van milieu verstoort altijd het spelletje van een ander.”
De negentig hoogleraren zijn stellig: Nederland moet een energietransitie doormaken en heeft daar één sterke leider bij nodig. GroenLinks pleitte in het verkiezingsprogramma al voor zo’n milieuminister, D66 (nog wel aan de onderhandelingstafel) deelt die wens.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's