Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Stefan de Vries over de Franse presidentsverkiezingen

2 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Stefan de Vries
We praten met journalist Stefan de Vries over de Franse verkiezingsstrijd tussen Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Volgens Stefan wordt de strijd steeds harder en de taal steviger. Volgens hem heeft Macron een strategische fout gemaakt door naar een chique restaurant te gaan om z'n 'overwinning' te vieren. "Als je dan in zo'n chique Parijs' restaurant gaat eten, dat kan tegen je gebruikt worden. Dat is een strategische fout."
Quote Le Pen over Macron
Andersom weet Macron ook van wanten. Hij heeft ook een steengoede speech in huis. Hij pakt het populisme van Marine Le Pen keihard aan. Macron beschuldigt zijn tegenstander van het exploiteren van de negatieve sentimenten die heersen onder grote delen van het Franse volk.
Macron over FN
Stefan over Macron: "Hij is harder geworden de laatste weken, hij voelt nattigheid. Hij staat er goed voor, maar zijn team is bang dat Marine Le Pen toch nog op een of andere manier met de overwinning aan de haal gaat de laatste weken."
Aan de andere zijde kent Le Pen ook de nodige zorgen. Ze heeft haar lot min of meer verbonden aan de Frexit (de exit van Frankrijk uit de Europese Unie), maar ze merkt nu dat het Franse volk helemaal niet voor een Frexit is. Ze heeft een referendum beloofd, mocht ze worden gekozen, maar als de Fransen tegen stemmen dan zou ze opstappen. "Het anti-Euro sentiment werkt niet echt. Dat voelt ze aan."
Opvallend genoeg is ook Macron behoorlijk kritisch ten opzichte van de EU. Hij wil absoluut geen Frexit, maar voelt wel aan dat er veel onvrede heerst over het functioneren van de EU. Hij belooft daarom dat als hij wordt gekozen dat hij er alles aan zal doen de EU grondig te hervormen, omdat anders over vijf of tien jaar alsnog het Front National aan de macht zal komen in Frankrijk.
Macron in het Engels
De Vries denkt dat het er vooralsnog goed uitziet voor Macron: "Het is ongelofelijk voor Franse presidentskandidaat dat hij in verkiezingstijd Engels spreekt in een interview. Het is een stijlbreuk met het verleden. Het geeft aan hoe internationaal hij is.
Wie er uiteindelijk aan het langste eind zal trekken weten we op 7 mei, precies om 20.00 uur.
Meer over Frankrijk en de verkiezingen lees en zie je hier.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA