Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW is de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

VOLG ONS

Pauw

Sollicitant met migratieachtergrond gediscrimineerd

17 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
sollicitatie pic2
Een sollicitant met een migratieachtergrond moet gemiddeld meer sollicitatiebrieven sturen dan een autochtone sollicitant. Ook helpt het volgens de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam niet om je cv extra op te pimpen om zo meer kans te maken. 

De uitkomst

Een autochtone Nederlander moet gemiddeld 2,2 brieven sturen voor één positieve reactie. Iemand met een Poolse achtergrond heeft bij het versturen van gemiddeld 2,5 brieven een positieve reactie, bij een Turkse of Marokkaanse achtergrond respectievelijk 3,2 en 3,3 brieven. Iemand met een Surinaamse achtergrond krijgt pas bij tussen de 2,8 en 3,9 brieven een positieve reactie en iemand met een Antilliaanse achtergrond moest tussen de 3,7 en 6,9 brieven sturen. 

solli3

‘Bal ligt bij werkgevers’

Marcel Coenders is één van de onderzoekers en ziet twee opvallende zaken. ‘’De mate waarin er nog steeds gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt en het tweede aspect: dat het op-pimpen van je cv weinig of eigenlijk geen invloed heeft.’’ Hij vervolgt: ‘’De reactie van werkgevers is vaak ‘wij discrimineren niet’, maar het hoeft ook niet bewust te gebeuren natuurlijk. De bal ligt nu bij de werkgevers, want uit dit onderzoek blijkt dat de sollicitant niet zoveel kan doen. Werkgevers kunnen vacatures vaak veel objectiever maken door duidelijker te zijn over wie ze precies voor de functie zoeken.’’

Het onderzoek

Meer dan 4000 sollicitatiebrieven namens niet bestaande sollicitanten tussen de 23 en 25 jaar stuurden de onderzoekers naar verschillende bedrijven. De nep-sollicitanten hadden altijd de Nederlandse nationaliteit, maar hadden wel 35 verschillende afkomsten.  

De kans is ongeveer 20 procent groter dat een sollicitant met een Nederlandse achtergrond, met precies hetzelfde cv als iemand met een westerse migratieachtergrond, een positieve reactie op zijn of haar sollicitatiebrief krijgt. Dit verschil wordt nog groter tussen een iemand met een Nederlandse achtergrond en iemand met een niet-westerse achtergrond: namelijk zo’n 40 procent. 
Sfeerbeeld BNNVARA programma's