Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Situatie in Limburgse Blerick werd onderschat'

6 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Blerick
In het Limburgse dorp Blerick werd woensdag de 22-jarige Ömer Köksal doodgeschoten. De schietpartij is de vierde in een halfjaar, buurtbewoners voelen zich onveilig. De politie spreekt van een drugsgerelateerde afrekening. Jongeren gingen na de dood van Köksal de straat op en zochten de confrontatie op met politie en journalisten, die zij bekogelden met stenen. Premier Rutte noemde hen vrijdag ‘klootzakken’. 
Ook afgelopen weekend was het onrustig: zo werd er zaterdag iemand in Venlo mishandeld en werd in de nacht van zaterdag op zondag een auto in brand gestoken.  "Het is de vraag of preventief fouilleren de rust in Blerick gaat terugbrengen", zegt het Venlose gemeenteraadslid Hay Janssen (PvdA) tegen het  NOS Radio 1 Journaal .
De politie mag de komende maand mensen preventief fouilleren in een groot deel van de gemeente Venlo. Burgemeester Scholten heeft dat besloten na de schietpartij van afgelopen woensdag.
Door de maatregel van de burgemeester mogen agenten zonder concrete verdenking fouilleren op verboden wapenbezit. Volgens Janssen zullen de problemen daarmee niet zijn opgelost. Tegenover de NOS zegt hij daarover: "We hebben onderschat wat er aan de hand is in Blerick. Zo heeft de wijk Vastenavondkamp, waar ik zelf woon, al langer te kampen met sociale en economische problemen. Daar moet je op de lange termijn iets aan doen." 
Janssen denkt dat naast de gemeente Blerick, die te lang wachtte met ingrijpen, ook politiek Den Haag schuld heeft aan de situatie zoals hij nu is: "We hadden de drugsoverlast in de stad goed onder controle, maar door landelijke maatregelen verplaatste de handel zich van de coffeeshops aan randen van de stad, naar de wijken", aldus Janssen.
Afgelopen vrijdag reageerde collega-gemeenteraadslid Jozanne van der Velden (VVD) en twee inwoners van Blerick bij ons over de situatie in het Limburgse dorp.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA