Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Sinan Can over Turkse film: ‘Zuivere propaganda. Het riekt naar Leni Riefenstahl’

28 sep 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Sinan Can
Vrijdag gaat in Nederland de Turkse actiefilm Kurtlar Vadisi: Vatan (Vallei der Wolven: Vaderland) in première, waarin een Jack Bauer-achtige patriot een staatsgreep verijdelt. Het kwade genie achter die coup lijkt verdomd veel Fethullah Gülen. Programmamaker Sinan Can vergelijkt de film met Amerikaanse propaganda uit Hollywood.
Het woord ‘vaderland’ valt om de haverklap, de Turkse vlag wappert fier en de kruisvaarders, de illuminatie, de zionisten en de CIA spannen in Kurtlar Vadisi: Vatan samen tegen de Turkse staat. Sinan Can kan er niet omheen: de film is ‘zuivere propaganda’.

Riefenstahl

De film komt voort uit een serie. In beide speelt de Turkse acteur Necati Sasmaz de hoofdrol. En het patriottisme van zijn personage is Sasmaz inmiddels naar het hoofd gestegen, weet Can, die de acteur eens ontmoette. “Hij gedraagt zich als het personage uit die serie. Hij denkt ook dat hij het land gaat redden.”
Can vreest voor de uitwerking van de film op Turkse kijkers, zoals de tv-serie tot ‘vernieuwd nationalisme’ leidt. “Ik ben bang dat mensen die gaan zien als het ware verhaal. Het riekt een beetje naar Leni Riefenstahl (Duits actrice die in haar films de nazi-ideologie uitdroeg - red.). Misschien mag ik die vergelijking niet zo maken.”
Een verbod vindt Can geen uitkomst. “Dat is censuur. En je kunt de film niet verbieden want je kunt hem streamen.”

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA