Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Sinan Can is "het sletje van Pauw"

6 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
sinan can
De sfeer rondom het referendum in Turkije wordt steeds grimmiger. Op zondag 16 april mogen de Turken namelijk stemmen over de uitbreiding van de macht van Erdogan, maar geregistreerde Turkse kiezers in Nederland mogen nu al hun stem uitbrengen.
Dat deed onze Turkije-watcher Sinan Can donderdag ook. Toen hij ging stemmen kreeg hij het aan de stok met Erdogan aanhangers. Bovendien werd op donderdag ook nog eens bekend dat tientallen Turkse Nederlanders een uitreisverbod hebben van Turkije naar Nederland. Volgens Can is de Turkse regering bang dat de Turken niet meer terugkomen en dan campagne gaan voeren tegen de Turkse regering. Dus houdt Erdogan ze liever binnen.
"Erdogan heeft tien jaar samengewerkt met de Gülen-beweging. Het is nu een soort broederhaat geworden. Hij roept nu eigenlijk op tot geweld tegen hen," vertelt Sinan. Schrijver Ewoud Kieft ziet overeenkomsten tussen de retoriek in Mein Kampf van Adolf Hitler en de taal van de Turkse president en dat vindt hij zorgwekkend. "Als je echt een bevolkingsgroep of een politieke stroming met een ziekte in een volkslichaam gaat vergelijking dan zit je wel echt op dat pad, dat gaat echt richting oproepen tot geweld".
Sinan Can heeft in Deventer 'nee' gestemd op het Turkse referendum. Toen hij net op huis wilde aangaan kwam een man naar hem toe om te vragen of hij Erdogan een dictator vindt. Daarop antwoordde hij in alle eerlijkheid ja. Waarop de man hem 'het sletje van Pauw' noemde. "Hij heeft mij gewoon ontmaskerd, Jeroen".
Meer over Turkije? Kijk dan hier.

Meer over:

, , ,