Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Schulz is bereid om te praten over een oplossing voor de Duitse regeringscrisis

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cdu spd gesprekken
Nadat de Jamaica-onderhandelingen maandagochtend waren gestrand, sprak SPD-leider Martin Schulz zich nogmaals uit tegen een ‘grote coalitie’, tussen Merkel's CDU/CSU en SPD. Donderdag na een gesprek met Bondspresident Frank-Walter Steinmeier is het antwoord van Schulz veranderd.

Crisis voor Merkel

Toen de liberale FPD in de nacht van zondag op maandag de onderhandelingen met Die Grüne en de CDU/CSU unie beëindigde, waren er een aantal scenario’s mogelijk voor Angela Merkel. Ze zou een minderheidsregering kunnen vormen, dan wel met de FPD dan wel met Die Grüne, of er zouden nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven. Het laatste is niet wenselijk, omdat het de positie van Merkel, en Duitsland in zijn geheel, kwetsbaarder zou maken.

Moedig en begrijpelijk

De dagen na het klappen ‘Jamaica’ heeft de Bondspresident Steinmeier met de leiders van alle betrokken partijen en met Martin Schulz een gesprek gehad. Na dit gesprek is Schulz bereid om te praten over de oplossing voor de regeringscrisis. Hij staat open tot gesprekken. Dit wordt niet gezien als zwaktebod, maar als een begrijpelijke en moedige beslissing van de sociaal-democraat

Verdeelde achterban

Het SPD is niet eensgezind over de rol van de partij in de regeringscrisis. Toch wordt er geloofd dat een overeenkomst tussen de vorige coalitiepartijen binnen handbereik ligt. Ook onderbouwen ze de nieuwe interesse met het belang van een meerderheidsregering in Duitsland. Als ‘leider van Europa’ is het cruciaal dat Duitsland stabiel blijft. Samenwerking tussen de SPD en het CDU/CSU is  de laatste optie om in de huidige verdeling van de Bondsdag een meerderheid te vormen.
Volgende week gaan de drie partijleiders van het CDU, het CSU en de SPD  samen in gesprek , op uitnodiging van de Bondspresident. Een week later moet de SPD-partijtop zich tegenover de leden verdedigen voor hun verschuiving. De kans op een nieuwe coalitie is groter geworden, maar nog verre van zeker.  
Lees ook: 'Duitsland begint steeds 'normaler' te worden'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.