Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Sander Dekker vermoedelijk nieuwe minister op Veiligheid en Justitie

18 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sander Dekker
Sander Dekker wordt door de VVD naar voren geschoven als minister op het ministerie van Veiligheid en Justitie. ChristenUnie-onderhandelaar Carola Schouten krijgt haar eigen ministerie van Landbouw. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.
Dinsdag werd al bekend dat CDA’er Hugo de Jonge minister wordt op het ministerie van Volksgezondheid en vicepremier. Een opvallende keuze, want hij heeft geen ervaring in de Tweede Kamer. Zijn partijgenoot Ank Bijleveld wordt de nieuwe minister van Defensie. De namen van Wopke Hoekstra (CDA) , Halbe Zijlstra (VVD) en Eric Wiebes (VVD) lekten al eerder uit. Vermoedelijk wordt Arie Slob (CU) de nieuwe minister van Onderwijs.
Sander Dekker , nu nog staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, krijgt op dat ministerie hoogstwaarschijnlijk CDA'er Ferdinand Grapperhaus naast zich als minister van Justitie.
de poppetjes kabinet rutte III

Zware ministerspost

Demissionair staatssecretaris Sander Dekker was van 2006 tot 2012 als wethouder verbonden aan Den Haag. In 2006 en 2010 was hij ook lijsttrekker voor VVD in de Hofstad. Daarna werd hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Rutte II. Hij is tevens Kamerlid sinds 23 maart 2017. 
Dekker kreeg voor zijn beleid in kabinet-Rutte II een onvoldoende (4,6) van de Directeuren in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit blijkt uit de door DUO gehouden Politieke Barometer Onderwijs van maart 2017.
Dekker volgt twee partijgenoten op die allen moesten aftreden door de beruchte  ‘Teevendeal’. Ivo Opstelten trad af nadat hij de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd over een deal in 2001 tussen Justitie en de crimineel Cees H. Daarna trad ook zijn staatssecretaris Fred Teeven af, omdat hij vond dat zijn geloofwaardigheid in het geding was wanneer hij aan zou blijven.
De opvolger van Opstelten, Ard van der Steur, trad op  26 januari 2017 ook af nadat hij in opspraak was gekomen naar aanleiding van diezelfde Teevendeal. Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan onthulde een e-mail uit maart 2015, waaruit bleek dat Van der Steur als Kamerlid wist van de bedragen in de Teevendeal.
Aan Dekker de schone taak om het namens de VVD beter te doen op deze zware ministerspost. Er zal vermoedelijk een strikte verdeling komen tussen de verschillende portefeuilles die Dekker enerzijds en Grapperhaus anderzijds op zich zullen nemen.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA