Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Rutte III krijgt duo-ministers, naamswijzigingen en nieuwe mailadressen (à een paar miljoen euro)

23 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
mark-rutte-bordes
Het derde kabinet onder Mark Rutte is rond. Er komen drie ministersposten en één staatssecretaris bij. Bovendien wordt er geschoven tussen de departementen en staan er naamsveranderingen op het programma.

Klimaat

In het regeerakkoord wordt op een aantal aspecten extra aandacht gevestigd. Zo sprak ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers van ‘het groenste kabinet ooit’. Om dit te bereiken wordt klimaat een bijzondere nieuwe verantwoordelijkheid onder het departement van Economische Zaken, waar VVD-politicus Eric Wiebes over zal gaan in het komende kabinet.
Doordat Economische Zaken & Klimaat  een groter beleidsgebied heeft gekregen, gaat milieu ook weg bij het huidige ministerie Infrastructuur & Milieu, wat in Rutte III Infrastructuur & Waterstaat zal gaan heten.

Justitie & Veiligheid

Een opvallende verandering is de nieuwe naam van Veiligheid & Justitie. Dat departement is een nieuw leven beschoren als Justitie &Veiligheid. Hiermee wil het kabinet de nadruk leggen op justitie, de basis van de rechtsstaat. D66 zou hiervoor hebben gepleit tijdens de onderhandelingen.

Nieuwe e-mailadressen

De naamsveranderingen zullen de staat een paar miljoen kosten . Alles waar de ‘oude’ naam van het departement zal moeten worden aangepast. Denk aan e-mailadressen, borden, vlaggen, pennen en briefpapier. Voor dit uitgewerkt kan worden, moet in kaart worden gebracht waar de naam van het ministerie allemaal op staat. Zo zijn er nog gevangenissen die de naam van het ministerie van Veiligheid & Justitie dragen.

Duo-ministers

Een ander opvallend kenmerk van kabinet-Rutte III zijn de duo-ministers . Op een aantal departementen zullen twee ministers het takenpakket delen. Op Buitenlandse Zaken zal Sigrid Kaag handel en ontwikkelingssamenwerking onder haar hoede nemen; de rest zal onder Halbe Zijlstra vallen. Op Justitie & Veiligheid zullen Sander Dekker en Ferdinand Grapperhaus de ministeriële verantwoordelijkheid delen. Arie Slob zal samen met Ingrid van Engelshoven het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan leiden.
Naar verwachting staat het kabinet op 26 oktober op het bordes.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA