Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Rookruimteverbod stuit op grote weerstand van horeca

  •  
09-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rookruimteverobd
De horeca krijgt twee jaar om rookruimtes te sluiten. Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca en mogen bezoekers alleen een sigaret opsteken in een speciaal aangewezen rookruimte. Het aanschaffen van deze ruimtes zijn opgelopen tot 75.000 euro. En nu moeten ze weer weg.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat echter in cassatie tegen de uitspraken uit Den Haag. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is daar heel blij mee. “De impact is voor veel horecaondernemers heel groot. Een kwart van de cafés heeft een rookruimte aangelegd.”, vertelt Bernadet Naber, woordvoerder van KHN.
“Het heeft gevolgen op financieel gebied. Daarnaast willen horecaondernemers gastvrij zijn voor mensen die roken. We willen mensen niet stimuleren om te roken, maar een kwart van mensen boven de achttien rookt in meer of mindere mate. Die wil je wel ontvangen.”, aldus Naber. KHN vindt het vreemd dat de uitspraak alleen gaat over horeca, maar bijvoorbeeld niet over kantoorpanden.
“We hebben erop aangedrongen in cassatie te gaan. Daarnaast is Blokhuis misschien van plan om het op termijn wel te verbieden. Mocht dat echt zo zijn, dan vinden we dat die termijn redelijk moet zijn of dat ondernemers gecompenseerd worden.”
KHN heeft de gezondheid van mensen hoog in het vaandel. Zo werken ze aan enorm veel projecten mee als het minder eten van zout en maatregelen voor acrylamide. “Die rookruimtes hebben we aangeschaft om te zorgen dat mensen die niet roken, er niet aan worden blootgesteld. De vraag is in hoeverre de overheid daar in moet gaan? Natuurlijk willen we dat mensen zo gezond mogelijk leven. Ga je ook verbieden dat mensen een kroket eten? Of een extra glas wijn?”, zegt Bernadet Naber.
Vrijdag 6 april was Tom Voeten van Clean Air Nederland te gast bij Pauw . Hij spande de rechtszaak aan. Ook horecaondernemer Rob Lunenburg kwam aan het woord, hij liet net een grote rookruimte bouwen in zijn grote discotheek. Voeten vindt dat ook op het terras niet meer gerookt zou mogen worden. Lunenburg noemt het waanzin.
Op terrassen moet roken ook verboden worden, vindt Tom Voeten van @CleanAirNld . "Als we de toekomst van onze jeugd serieus nemen, moeten we die stap zetten", zegt hij bij #Pauw pic.twitter.com/5RnLd0dMYx
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.