Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

'Regime Noord-Korea heeft zijn doel bereikt'

  •  
04-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kim Jong-un
Er is geen ontkomen meer aan: Noord-Korea heeft een waterstofbom ontwikkeld. Een bom van tien kiloton notabene, dat is tien keer zo krachtig als de ontploffing bij de vorige kernproef. De waterstofbom kan, volgens Pyongyang, op een intercontinentale kruisraket worden gemonteerd. Volgens Remco Breuker, hoogleraar Korea Studies, heeft Kim Jong-Un zijn doel bereikt: het versterken van zijn onderhandelingspositie. Maandagavond schuift de hoogleraar van de Universiteit van Leiden aan bij ons aan tafel.
Volgens Breuker hebben we, het westen, het laten liggen. “Het kalf is verdronken. We kunnen alleen nog de put dempen. Dat moet je ook doen, maar het kalf is wel verdronken.” Tegenover de NOS noemt Breuker de snelle ontwikkeling van het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma levensgevaarlijk. Het stalinistische land zou zijn technologie kunnen verkopen aan andere landen of zelfs aan terreurgroepen. “Ze hebben zelfs al een kernreactor geleverd aan Syrië. De top van Hezbollah is in Noord-Korea opgeleid en er gaan verhalen dat ook al-Qaida er is geweest. Dat niet vreemd, volgens Breukers. “Het Noord-Koreaanse gedachtegoed is extremistisch, dat gaat vaak goed samen met wat andere extremisten willen.”
Goed, de kernproef die nodig leek te zijn voor de miniatuurkernkoppen is er nu. En nu?

Groots militair antwoord

De Amerikaanse Minister van Defensie, James Mattis, heeft verklaard dat “elke bedreiging aan het adres van de Verenigde Staten en zijn gebieden, inclusief Guam, en zijn bondgenoten, zal groots   militair antwoord tot gevolg hebben."
WATCH: Defense Secretary Jim Mattis reads White House statement in response to North Korea's latest threat pic.twitter.com/dWuKgnriK3

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat “niemand is gebaat bij grote woorden” in het conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. “Het is belangrijk dat men het hoofd koel houdt en bijdraagt aan de-escalatie en het voorkomen van miscalculaties.” Uit zowel Noord-Korea als Washington klinkt dreigende taal. Koenders laat weten dat hij bezorgd is over de situatie in Noord-Korea en dat hij in nauw contact staat met Europese partners hierover. Koenders wil het liefste op zoek gaan naar een diplomatieke oplossing. Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de VN-veiligheidsraad.
Meer over Noord-Korea? Klik dan even hier.

Meer over dit onderwerp