Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Reformatorisch Dagblad werkt mee aan Gayformatorisch Dagblad

  •  
20-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Gayformatorisch
Hoe een reclamecampagne een staartje kan krijgen. Toen in het voorjaar van 2018 het kledingmerk Suitsupply een postercampagne lanceerde met een duidelijk homoseksueel tintje, was snel het hek van de dam. Religieuze en LHBT-groeperingen buitelden over elkaar heen in een discussie over mensenrechten en de waarde van het gezin. En die discussie krijgt nu weer een staartje, op de roze maandag in Tilburg, met het Gayformatorisch Dagblad. 
Voor wie het niet meer weet: Suitsupply lanceerde een abri campagne met allerlei mannen in sexy poses en een duidelijke homoseksuele rand. So far, so good, tot er vooral vanuit verschillende hoeken signalen kwamen dat niet iedereen de campagne kon waarderen. 
Dat liep hoog op, onder meer tot aan het vernielen van abri’s waar de posters in te vinden waren, en protesten in de straten van Nijmegen . Maar óók tot het besluit van het Reformatorisch Dagblad om een pamflet te publiceren waarin de campagne bekritiseerd werd. Het is dat laatste gegeven dat de organisatie van de Roze Maandag inspireerde tot het maken van de eenmalige uitgave Gayformatorisch Dagblad

Geaardheid boven het maaiveld

Zoals de Stichting Roze Maandag destijds communiceerde: “We snappen niet waar jullie acties vandaan komen. Jullie geloof en het boek dat erbij hoort, prediken verdraagzaamheid en naastenliefde. En toch, steeds als onze geaardheid boven het maaiveld uitkomt, in de pers, in de reclame of in een feest als Roze Maandag, grijpen jullie en andere groepen die kans aan om ons te uit te sluiten. Krijgen we stempels als 'onzedelijk' en 'abnormaal'. Serveren jullie ons af als afvallige, verwarde mensen die een keuze hebben in wie ze liefhebben. Als mensen die geen plek hebben in deze maatschappij.”
De toon was gezet. Maar in plaats van een protestkrant te maken, reikte men de religieuze medemens de hand. “Wij hebben een voorstel: zullen we eens samen op zoek gaan naar wat ons verbindt, in plaats van wat ons verdeelt of doet oordelen? Op zoek naar hoe geloof en geaardheid hand in hand kunnen gaan? En zullen we dat dan vastleggen in een eenmalige krant? Het Gayformatorisch Dagblad?”

Naastenliefde

In die uitgave is er nu. Compleet met bijdrage van de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad, waarvan een opvallende quote luidt: “De Bijbel roept toch ook op tot respect, verdraagzaamheid, naastenliefde? Zeker! Daarom mag je van elke gelovige verwachten dat ze ook homo’s en lesbiennes liefhebben.”
Het hele nummer vind je geprint op de roze maandag zelf; 23 juli 2018 in Tilburg. Kun je niet wachten? Hier vind je alvast de digitale versie.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.