Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Recherche in Nederland zwaar overbelast volgens Nederlandse Politiebond

  •  
20-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Politie
Er is veel te doen over een kritisch rapport van de Nederlandse Politiebond (NPB) genaamd Noodkreet recherche! Waar blijft onze versterking? over gebrek aan capaciteit bij de Nederlandse recherche, waardoor veel werk blijft liggen. Het gevolg is dat criminelen hun gang kunnen gaan. Het rapport gaat vandaag naar de Tweede Kamer.
De Politiebond heeft het afgelopen jaar gesprekken me zo’n 400 rechercheurs gevoerd. Vier van de vijf zaken blijven volgens de rechercheurs liggen, vooral door een gebrek aan personeel.  Volgens de politiemensen is er sinds een omvangrijk en zeer kritisch rapport van twee jaar geleden weinig verbeterd sindsdien. De vakbond wil binnen een korte termijn zeker 2000 rechercheurs erbij hebben.
In het rapport worden grote woorden niet geschuwd. Zo zeggen de rechercheurs dat Nederland een 'narcostaat' wordt. De rechercheurs schatten dat ze maar een op de vijf zaken kunnen oppakken. De rest blijft liggen. Ze zijn vooral druk met liquidaties, overvallen en geweldsmisdrijven. Eigen onderzoek naar andere vormen van criminaliteit, zoals fraude, blijft grotendeels uit.
De NOS schrijft dinsdag: 'ondertussen ontwikkelen criminelen zich tot rijke ondernemers met belangen in de horeca, de middenstand en op de huizenmarkt. Nederland is volgens de politiemensen uitgegroeid tot een 'narcostaat', waar drugshandel welig tiert en de meeste criminele groepen met rust worden gelaten.
In het Radio1 Journaal meldt Amsterdamse politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg dat hij die term wat ver vindt gaan, maar hij erkent dat er problemen zijn met de capaciteit om zaken op te kunnen lossen: 'w e zien op alle vlakken die parallelle economie komen. Ondermijning gebeurt op alle vlakken. In de straat, andere verdienmodellen. Want rond die drugsmarkt zit een hele keten. Maar ik geef ook toe: aan de bovenkant, in de internationale georganiseerde criminaliteit, ontbreekt het aan capaciteit bij de politie.'

Pieter-Jaap Aalbersberg
Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg (Foto: screenshot Gemeente Amsterdam)

De Nederlandse Politiebond is van mening dat politiek Den Haag 'onvoldoende haast maakt met het zo snel mogelijk verbeteren van het prestatievermogen van de Nederlandse recherche. In een verklaring schrijft de bond: 'alweer twee jaar geleden verscheen het spraakmakende onderzoeksrapport Handelen naar waarheid , waarin pijnlijk duidelijk werd beschreven op welke punten de kwaliteit van de opsporing jarenlang was verwaarloosd.'
'De Tweede Kamer toonde zich verontrust en het kabinet beloofde snel maatregelen te nemen om verbetering in de situatie te brengen', gaat de bond verder. 'Van dat laatste is sindsdien weinig terechtgekomen. In ieder geval hebben de rechercheurs er maar weinig van gemerkt, zo blijkt uit de gesprekken die de NPB de afgelopen twee jaar met deze collega’s heeft gevoerd.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.