Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Rapport over corruptie bij de politie: allochtonen oververtegewoordigd

14 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Wely
Vrijdag verscheen een onthutsend rapport over de corruptie binnen de politie. Uit het onderzoek is gebleken dat het niet goed gesteld is met de integriteit van de politie. Er worden tachtig zaken genoemd waarin de ernstige integriteitsschending gelinkt is aan de georganiseerde misdaad. Ook kwam uit het rapport naar voren dat allochtonen oververtegenwoordigd zijn in corruptiezaken. Donderdag was Telegraaf-misdaadverslaggever Mick van Wely bij ons te gast. Hij zag het rapport voor publicatie in.

Gerrit G.

De aanleiding voor het onderzoek was de corrupte douanier Gerrit G , die werkte in de haven van Rotterdam. Deze douanier lekte informatie over containercontrole, zodat criminelen wisten in welke containers ze veilig drugs konden smokkelen. Dit is één van de zwaarste corruptiezaken uit de geschiedenis van het korps. Deze zaak had een lek op een cruciale positie, waardoor er meer en zwaardere criminaliteit mogelijk werd.

Allochtonen oververtegenwoordigd

Een opvallend gegeven in het rapport is de oververtegenwoordiging van agenten met een migratieachtergrond in corruptiezaken. In 40 procent van de gevallen is een allochtoon betrokken bij een integriteitsschending. Dit zou komen door een oververtegenwoordiging van allochtonen in de criminaliteit. Hierdoor hebben agenten met een migratieachtergrond een grotere kans dat ze iemand uit de criminaliteit kennen. Zodoende hebben deze agenten met een dubbele loyaliteit te maken. Zowel aan het korps, als aan de criminele kennissen die ze zouden moeten aanhouden.

Een diverser korps

Deze oververtegenwoordiging is problematisch voor het diversiteitsbeleid van het korps. Meer diversiteit in het korps is noodzakelijk, zeker in onze veranderende maatschappij. Daarom is het belangrijk dat dit probleem wordt erkend en bespreekbaar wordt gemaakt. Dit kan door een betere screening, wat in het algemeen een goede ontwikkeling kan zijn, aldus Wely.

Reacties van de top

De reacties van de minister en eerste hoofdcommissaris Akerboom reageerden volgens Van Wely te lauwtjes op het rapport. Ze vonden het wel meevallen, want het ging maar om 80 zaken op 60 duizend ambtenaren. Akerboom was zelfs tevreden over de ontwikkeling dat het korps tegenwoordig ook wordt ingelicht als een agent wordt veroordeeld. Terwijl dit eigenlijk een voor de hand liggende procedure zou moeten zijn. Van Wely verwacht op basis van deze reacties overigens niet dat er ontslagen zullen vallen bij de politie.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA